Breaking news

Doi români au murit pe un șantier naval din Germania. MAE spune că a ”monitorizat” situația

loading...

Doi cetăţeni români, angajaţi ai şantierului naval Meyer, au decedat pe 13 iulie, în urma intoxicării cu monoxid de carbon într-un incendiu din oraşul Papenburg. Ministerul Afacerilor Externe spune că a monitorizat situația românilor morți la nemți.

datorie germaniaMuncitorii români au decedat pe 13 iulie, în urma unui incendiu produs în orașul Papenburg.

Cât privește măsurile întreprinse de MAE în cazul celor doi români, ministerul spune: Referitor la cazul celor doi cetăţeni români, angajaţi ai şantierului naval Meyer, decedaţi în urma intoxicării cu monoxid de carbon într-un incendiu din oraşul Papenburg, la 13 iulie 2013, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Berlin, a intervenit pe lângă firmele implicate în angajarea acestora, încă de la momentul în care a fost informat de producerea tragediei. Reprezentanţi ai Ambasadei României la Berlin au luat imediat legătura cu şantierul naval Meyer şi cu firma de recrutare a personalului SDS GmbH Emden, şi s-au deplasat la Papenburg pentru a  clarifica condiţiile de muncă şi viaţă ale lucrătorilor români şi pentru a acorda asistenţă consulară acestora. Pe lângă asistenţa consulară specifică acordată în asemenea situaţii, Ambasada a anunţat şi familiile victimelor de tragedia produsă.

Un diplomat al Ambasadei s-a deplasat în oraşul Papenburg, unde a discutat cu o mare parte din cetăţenii români angajaţi în prezent pe şantierul Meyer, cu reprezentanţi ai conducerii şantierului naval Meyer şi a firmei germane SDS GmbH Emden, care s-a ocupat de recrutarea şi aducerea la muncă pe acest şantier a muncitorilor români. În cadrul discuţiilor au fost evaluate condiţiile de muncă, salarizare, cazare, protecţie socială şi de sănătate etc.

MAE mai precizează: Cetăţenii români care au discutat cu reprezentantul Ambasadei s-au declarat mulţumiţi de veniturile realizate, stabilite în funcţie de vechime şi de orele lucrate, precum şi de condiţiile de cazare şi de asigurare medicală de care beneficiază. De altfel, mulţi dintre aceştia au arătat că lucrează pe acest şantier naval de circa 7 ani. La rândul lor, reprezentanţii şantierului naval Meyer au apreciat calitatea lucrătorilor români şi au exprimat interesul pentru continuarea cooperării cu aceştia.

MAE spune că monitorizarea situaţiei cetăţenilor români care lucrează în statele Uniunii Europene, este o sarcină permanentă a misiunilor diplomatice şi consulare româneşti. Din păcate lucrurile nu stau chiar așa în realitate. Moartea celor doi români, pe șantierul naval din Germania, a dat curaj românilor din Italia și Spania, să spună cum sunt tratați în realitate de personalul din Ambasadele României, adică fix cu ușa în nas.

”Ministerul Afacerilor Externe monitorizează constant situaţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, în cooperare cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi celelalte instituţii relevante, pentru a asigura protecţia acestora în raporturile de muncă cu angajatorii străini şi în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană aplicabilă. În acest sens, MAE foloseşte informaţiile transmise prin intermediul ambasadelor şi ataşaţilor pentru afaceri sociale şi de muncă, pe care le obţin din contactele cu cetăţenii români, angajatorii şi autorităţile statelor respective. În ceea ce priveşte eventuale situaţii dificile cu care se confruntă cetăţenii români, atragem atenţia asupra necesităţii unei cât mai bune informări prealabile a acestora asupra drepturilor şi obligaţiilor care le revin în cazul muncii în străinătate. Sugerăm, în acest sens, consultarea recomandărilor de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe şi al misiunilor diplomatice, precum şi  Ghidurilor lucrătorului român, editate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Ministerul Afacerilor Externe descurajează categoric munca la negru, care reprezintă o încălcare a legislaţiei statelor gazdă şi îi expune pe cetăţenii români la riscuri crescute privându-i de  drepturile legale cuvenite angajaţilor”, mai spune MAE.

Ministerul Afacerilor Externe oferă, prin intermediul ambasadelor şi oficiilor consulare, asistenţă cetăţenilor români aflaţi în diferite situaţii dificile, dar în cazul problemelor de muncă, aceasta nu poate înlocui dialogul cu autorităţile şi recomandarea către cetăţeni de a iniţia acţiuni în justiţie la instanţele specializate în litigii de muncă din statele respective. O altfel de implicare excede competenţele diplomatice sau consulare.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata