Breaking news

Djohar Ţarnaev, condamnat la moarte pentru atentatul cu bombă de la Boston

loading...

Djohar Ţarnaev a fost condamnat la moarte, vineri, pentru că a ajutat, pe 15 aprilie 2013, la comiterea atentatului cu bombă de la Maratonul de la Boston, soldat cu trei morţi şi 264 de răniţi.

Djohar Tarnaev - atentat bostonDupă 15 ore de deliberări, juriul federal a decis ca Djohar Ţarnaev, în vârstă de 21 de ani, să fie executat prin injectare letală.

Juriul a avut de ales între pedeapsa de închisoare pe viaţă și condamnarea la moarte.

Acelaşi juriu l-a găsit vinovat pe etnicul cecen, luna trecută, de plasarea a două bombe improvizate în oale sub presiune în zona aglomerată a liniei de sosire a maratonului şi de uciderea prin împuşcare a unui poliţist.

Tamerlan Ţarnaev, în vârstă de 26 de ani la momentul faptelor, a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliţia la Watertown, la periferia Bostonului.

Timp de zece săptămâni, juriul a audiat aproximativ 150 de martori, inclusiv victime ale atentatului.

Procurorul l-a prezentat pe Djohar ca pe un adept al tezelor islamiste ale reţelei teroriste Al-Qaida şi a argumentat că atentatul a fost comis ca represalii faţă de intervenţia armatei americane în anumite ţări musulmane din Orientul Mijlociu.

Avocaţii apărării au deschis procesul, pe 5 martie, urmând o strategie neaşteptată. Ei au recunoscut că Djohar Ţarnaev a comis toate faptele de care era acuzat, dar au argumentat că clientul lor a fost doar un simplu executant al ordinelor date de către fratele său Tamerlan.

Juraţii au fost de acord cu circumstanţele agravante prezentate de către acuzare, admiţând în unanimitate că acuzatul nu a arătat nici urmă de regret. În schimb, ei au respins circumstanţele atenuante prezentate de către apărare, care a insistat că acuzatul a acţionat sub influenţa fratelui său mai mare.

Decizia juriului urmează să fie anunţată oficial acuzatului de către judecătorul George O’Toole, preşedintele completului, într-o audiere care urmează să aibă loc în lunile următoare.

Avocaţii apărării vor face apel împotriva condamnării la moarte a lui Djohar Ţarnaev.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata