Breaking news

Directorul Liceului românesc din Tiraspol, reținut. Băsescu acuză autoritățile tansnistrene de abuz

loading...

Băsescu consideră că reţinerea directorului de la liceul românesc “Lucian Blaga” din Tiraspol, reprezintă o provocare menită să tensioneze situaţia din Transnistria şi cere OSCE să intervină de urgenţă.

director liceu romanesc tiraspolDirectorul Liceului “Lucian Blaga” cu predare în limba română de la Tiraspol, Ion Iovcev, contabila şi şoferul instituţiei au fost reţinuţi, miercuri, de către securitatea transnistreană în zona satului Parcani, în apropiere de Tiraspol. Adjunctul directorului liceului, Raisa Pădurean, a declarat că cei trei sunt reţinuţi pentru contrabandă.

La auzul acestei măsuri, Băsescu a reacționat dur și a cerut intervenția de urgență a OSCE.

”Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a luat act cu profundă îngrijorare de reţinerea, în cursul zilei de miercuri, 5 februarie a.c., în zona de securitate de pe Nistru, a directorului Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, a contabilei şi a şoferului instituţiei. Cei trei reprezentanţi ai liceului de limbă română aveau asupra lor banii pentru plata datoriilor anterior reclamate şi a salariilor profesorilor, bani care au fost primiţi în mod legal de la Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova. Domnul preşedinte Traian Băsescu consideră inacceptabil tratamentul la adresa şcolilor româneşti din Transnistria, cărora le-au fost blocate, în mod abuziv, conturile pentru a nu-şi putea plăti datoriile la chirie şi la utilităţi, iar, ulterior, le sunt confiscaţi banii necesari pentru plata datoriilor şi a salariilor profesorilor. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, consideră că reţinerea reprezentaţilor liceului de limbă română şi confiscarea acestor bani reprezintă o provocare menită să tensioneze situaţia în zona separatistă Transnistria. Ca atare, domnul preşedinte Traian Băsescu solicită Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi mediatorilor conflictului transnistrean să intervină de urgenţă, în conformitate cu regulile stabilite în Formatul 5+2, pentru rezolvarea situaţiei create.”, se precizează în comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale.

Și Ministerul de Externe condamnă cu fermitate reţinerea celor trei angajaţi ai liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol.

Ministerul Afacerilor Externe al României condamnă ferm reţinerea, la 5 februarie 2014, de către reprezentanţi ai aşa-ziselor autorităţi transnistrene, a directorului liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol şi a altor doi angajaţi ai instituţiei, pe baza unor acuzaţii nefondate. Acest incident se înscrie într-o succesiune de acţiuni de presiune la adresa celor opt şcoli cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, accentuate în ultima perioadă. Ministerul Afacerilor Externe al României a fost în contact permanent cu autorităţile Republicii Moldova pe parcursul zilei şi a urmărit îndeaproape evoluţia situaţiei”, se precizează în comunicatul de presă al Ministerului de Externe, remis exclusivNEWS.ro.

De la începutul lunii decembrie 2013, acţiunile de intimidare şi hărţuire împotriva celor opt şcoli cu grafie latină au fost semnalate şi aduse în mod constant de Ministerul român al Afacerilor Externe în atenţia formatelor multilaterale.

Între demersurile întreprinse figurează:

– întrevederea ministrului afacerilor externe Titus Corlăţean cu Astrid Thors, Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE, în contextul reuniunii ministeriale OSCE de la Kiev (5 decembrie 2013), în cadrul căreia s-a solicitat implicarea oficialului OSCE în remedierea situaţiei şcolilor; – semnalarea gravităţii problemei, în coordonare cu Republica Moldova, începând cu decembrie 2013, în instanţe multilaterale cu preocupări legate de respectarea drepturilor omului: Consiliul Permanent al OSCE şi Comitetul Delegaţilor Miniştrilor al Consiliului Europei;

– scrisori transmise de ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean către preşedintele-în exerciţiu OSCE (mandat exercitat în 2014 de Elveţia)şi Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale, solicitând implicarea în revenirea la normalitate a funcţionării şcolilor.

De asemenea, incidentul din 5 februarie 2014 a fost semnalat, în chiar aceeaşi zi, de către secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, consilierilor Înaltului Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale (ICMN), aflaţi în vizită la Bucureşti, cu solicitarea implicării oficialului OSCE.

Ministerul Afacerilor Externe rămâne pe mai departe în contact cu autorităţile de la Chişinău şi va continua să facă eforturi, pe toate canalele diplomatice disponibile, pentru încetarea acţiunilor de intimidare şi remedierea grabnică a problemelor celor opt şcoli din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Conturile liceului “Lucian Blaga” de la Tiraspol au fost deblocate săptămâna trecută, după ce au fost blocate la mijlocul lui ianuarie. La începutul lunii decembrie 2014, liceul a fost percheziţionat de către angajaţii procuraturii transnistrene.

Autorităţile de la Tiraspol au acuzat Chişinăul că îi foloseşte pe elevii şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului în calitate de “instrument de confruntare politică”.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata