Breaking news

Din cauza protestelor, procurorii cer eliberarea lui Aleksei Navalnîi, opozantul lui Putin

loading...

Decizie surprinzătoare a procurorilor ruși, în cazul condamnării lui Aleksei Navalnîi, opozantul fățiș al lui Putin. La presiunea opiniei publice care a ieșit în stradă, procurorii cer eliberarea sub control judiciar până la recurs.

Aleksei NavalnîiPeste 10.000 de persoane au manifestat în apropierea Kremlinului în semn de susţinere faţă de opozantul Aleksei Navalnîi, condamnat joi la cinci ani de închisoare pentru deturnare de fonduri.

O parte dintre manifestanți care au protestat în apropierea Kremlinului, au fost arestați de forțele de ordine.

Piaţa Manej, de lângă Kremlin, unde şi-au dat întâlnire la ora 15.00 GMT susţinătorii lui Navalnîi, a fost închisă pentru ‘lucrări’, la fel Piaţa Roşie şi Grădina Aleksandrovski din apropiere.

Protestatarii au scandat ‘Libertate pentru Navalnîi!’, după ce opozantul a fost condamnat, în cursul aceleiaşi zile, la cinci ani de închisoare, într-o proces denunţat de opoziţie drept un exemplu de ‘represiune politică’.

Postul de televiziune Dojd, apropiat opoziţiei, a arătat imagini cu poliţişti împingând oameni care încercau să se apropie de Piaţa Manej sau de împrejurimile acesteia.

Potrivit unui corespondent al aceluiaşi post, cel puţin 30 de persoane au fost arestate şi urcate în dubele poliţiei.
La manifestaţie participau mai multe personalităţi ale opoziţiei, între care liderul partidului Iabloko, Serghei Mitrohin, şi scriitorul Boris Akunin.

Protestul nu a fost autorizat de primărie, care a avertizat joi dimineaţa că manifestanţii ar putea fi urmăriţi în justiţie.

La Sankt Petersburg, al doilea oraş al Rusiei, circa 2.000 de persoane s-au adunat în centrul fostei capitale imperiale şi au scandat ‘Putin hoţul!’ şi ‘Libertate!’, afişând pancarte cu portretul lui Navalnîi, potrivit relatării France Presse. Nici această manifestaţie nu a fost autorizată.

Văzând că populația se revoltă, Parchetul din Rusia a cerut joi tribunalului, în mod surprinzător, eliberarea sub control judicuar a lui Aleksei Navalnîi, până la examinarea apelului la decizia de condamnare la cinci ani de închisoare.

“Parchetul estimează că Navalnîi poate fi sub control judiciar până la intrarea în vigoare a sentinţei”, se arată într-un comunicat oficial.

Solicitarea procurorilor va fi examinată vineri dimineaţă de tribunalul din Kirov.

Navalnîi a fost condamnat joi la cinci ani de închisoare şi a fost arestat în sala unui tribunal din Kirov, la aproximativ 900 de kilometri est de Moscova, după ce a fost găsit vinovat de deturnare de fonduri.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata