Breaking news

Dilma Rousseff, demisă de Senat din funcția de Președinte al Braziliei

loading...

Dilma Rousseff, prima femeie președinte din istoria Braziliei, a fost demisă din funcție de către Senat, pe motiv că a manipulat fondurile publice. Michel Temer a devenit noul președinte al Braziliei.

rousseff dilmaInevitabilul s-a produs în Brazilia. Dilma Rousseff nu mai este președintele Braziliei după ce 61 din cei 81 de senatori ai țării, au votat pentru destituirea ei din funcție. Doar 20 de senatori au votat împotrivă.

Dilma Rousseff a reacționat virulent după destituirea sa acuzând o lovitură de stat parlamentară: Senatul a luat o decizie care intră în istoria marilor nedreptăți. A comis o lovitură de stat parlamentară.

Președintele demis le-a promis lui Michel Temer și noilor aliați de dreapta ai acestuia “opoziția cea mai hotărâtă la care se poate aștepta un guvern de puciști”.

Dilma Rousseff este prima femeie care a fost aleasă în funcția de Președinte al Braziliei în 2010, apoi realeasă la limită în 2014.

După destituirea lui Rousseff, miercuri seară, Michel Temer a devenit noul președinte al Braziliei și a depus jurământul în Senat și va conduce o țară în criză până la viitoarele alegeri legislative și prezidențiale de la sfârșitul lui 2018.

Michel Temer, 75 de ani, a promis în prima reuniune a cabinetului său “să repună Brazilia pe drumul cel bun”.

“Va trebui să plecăm de aici în aplauzele brazilienilor. Va fi dificil.Unicul meu interes este să predau succesorului meu o țară pacificată, reconciliată și în creștere economică”, a recunoscut noul președinte care imediat a luat avionul spre China pentru summitul G20 unde va încerca să restabilească imaginea pătată a primei economii din America Latină.

Ricardo Lewandowski, Președintele Curții Supreme, care a condus dezbaterile din Senatul transformat cu acest prilej în tribunal a spus că: Dilma Rousseff a comis importante crime de responsabilitate (…), a fost condamnată și astfel își pierde mandatul de președinte.

În schimb, Dilma Rousseff și-a păstrat drepturile civile, după un alt vot, unde majoritatea necesară de două treimi nu a fost atinsă. Numai 42 de senatori au votat pentru, 36 împotrivă, iar trei s-au abținut.

“Aceasta înseamnă că rămâne eligibilă. Va putea candida pentru mandate de senator, deputat, dar nu și la președinție în 2018, pentru că a fost aleasă deja pentru două mandate consecutive“, a explicat un specialist brazilian în drept, Rogerio Dultra dos Santos.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata