Breaking news

Deputaţii de la Tiraspol îi cer lui Putin alipirea Transnistriei la Rusia

loading...

Deputaţii Sovietului Suprem de la Tiraspol  cer permisiunea ca teritoriul din stânga Nistrului să intre în componenţa Rusiei.

armata rusa in transnistriaDeputaţii din regiunea transnistreană solicită liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, să iniţieze procedura de recunoaştere a Transnistriei ca stat suveran pentru alipirea ulterioară la Rusia.

În conformitate cu normele dreptului internaţional, dreptul unui popor la autodeterminare serveşte drept bază pentru deciziile politice esenţiale şi fiecare stat este obligat să respecte acest drept”, se arată în declaraţia deputatului.

Parlamentul de la Chişinău a votat vineri legea care prevede inclusiv scutirea de unele taxe a agenţilor economici transnistreni. Votarea acestei legi a fost o condiţie a autorităţilor separatiste de la Tiraspol pentru continuarea negocierilor în formatul 5+2.

O nouă rundă de negocieri pentru rezolvarea conflictului între Republica Moldova şi regiunea separatistă prorusă Transnistria, care se mărgineşte cu Ucraina, ar urma să aibă loc în luna mai, a indicat pentru AFP Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

OSCE conduce discuţiile care se desfăşoară în formatul 5+2, reunind Republica Moldova, fostă republică sovietică situată între Ucraina şi România, regiunea separatistă Transnistria, Ucraina, Rusia şi OSCE. Uniunea Europeană şi SUA au rol de observatori în acest format de tratative.

După o pauză de şase ani, negocierile au fost reluate în 2011, dar o nouă rundă de convorbiri prevăzută pentru luna aprilie nu a mai avut loc. Potrivit reprezentantei OSCE, această amânare a avut drept cauză o problemă tehnică, legată de o lege din Republica Moldova, care ar afecta industria transnistreană.

De la prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice la începutul anilor 1990, un conflict opune Republica Moldova, în majoritar românofonă, Transnistriei, regiune predominant vorbitoare de limba rusă, care a ieşit unilateral de sub jurisdicţia Chişinăului în 1990. Un scurt război a opus cele două părţi între 1991 şi 1992, soldându-se cu sute de morţi. Separatiştii din Transnistria beneficiază de sprijinul Rusiei, care îşi menţine trupele pe teritoriul regiunii, contrar voinţei Chişinăului.

Independenţa Transnistriei nu este recunoscută pe plan internaţional. Republica Moldova speră să semneze în următoarele luni Acordul de asociere la Uniunea Europeană.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata