Breaking news

Croația a aderat azi la Uniunea Europeană

loading...

Croația este de azi cel de-la 28-lea stat membru al Uniunii Europene. După zece ani de negocieri, Croația a aderat la UE.

croatia a aderat la ueIntrarea în Uuniunea Europeană a fost marcată de zeci de mii de persoane care au ieșit pe străzile Croației și au aclamat la ora locală 0.00 (1.00, ora României), aderarea la Uniunea Europeană a ţării lor. Acest lucru se întâmplă după 22 de ani de la proclamarea independenţei faţă de fosta Iugoslavie.

Bine aţi venit în Uniunea Europeană“, a spus preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso mulţimii reunite la Zagreb, cu puţin timp înainte ca “Oda bucuriei” a lui Beethoven – imnul UE – să consacre integrarea Croaţiei ca al 28-lea stat membru al blocului european.

În discursul său, preşedintele croat Ivo Josipovici şi-a invitat compatrioţii să fie optimişti.

Să nu lăsăm norul crizei economice să ne umbrească optimismul. Criza este o provocare, o invitaţie de a face ca mâine să fie o zi mai bună decât astăzi“, a declarat Ivo Josipovici.

Pe cele trei scene ridicate în piaţa centrală din Zagreb, peste 700 de artişti, cântăreţi, muzicieni şi dansatori au făcut spectacol în faţa unei mulţimi încântate. Festivităţi similare au avut loc în oraşele Split şi Dubrovnik, precum şi în Varazdin şi Riejka.

La miezul nopţii, panoul de semnalizare cu inscripţia “vamă” a fost retras în mod simbolic de la punctul de frontieră cu Slovenia, singura republică fostă iugoslavă care era membră UE (2004).

Aproximativ 100 de reprezentanţi internaţionali au asistat la Zagreb la sărbătoarea aderării Croației.

Croaţia, care s-a alăturăt UE la 1 iulie, are ca misiune protejarea a peste 1.300 de kilometri de frontiere terestre ale blocului european, cu Bosnia, Serbia şi Muntenegru.

În sudul Croaţiei, punctul de trecere Karasovici la frontiera cu Muntenegru va fi începând de la 1 iulie una dintre porţile de intrare în UE.

Croaţia este în recesiune din 2009, iar şomajul afectează 20% dintre cei 4,2 milioane de locuitori.

Croaţia este primul stat care se alătură UE de la aderarea, în 2007, a României şi Bulgariei.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata