Breaking news

Construcții ale secolului XX, care au revoluționat lumea

loading...

Cele mai marcante 10 construcții ale secolului XX au fost selectate dintr-o listă ce include 132 de proiecte, construite în întreaga lume în decursul ultimilor 100 de ani ai secolului trecut.

opera-sidney-australiaDin lista inițială au făcut parte Statuia Libertatii, clădirea Pentagonului, Turnurile Petronas, Pont de Normandie, aeroporturile Changi din Singapore, Kansai din Japonia, Dallas sau Denver din SUA, tunelurile Mont Blanc sau Storebaelt si chiar Disney World, scrie CasaDex.ro.

La Conexpo-Con/AGG, organizat în Las Vegas, un juriu a ales cele mai marcante construcții ale secolului XX.

Iata o listă cu cinci construcții ale secolului XX ce au revoluționat ideea de arhitectură, design și inginerie la nivel mondial:

1. Aeroportul Check Lap Kok din Hong Kong, construit după proiectul firmei de arhitectură Foster & Partners, deschis în data de 6 iulie 1998, la mai putin de nouă ani de la anunțarea proiectului.

Chep-Lap-Kok-Hong-Kong-Airport

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. World Trade Center – turnurile gemene care au facut istorie si la atentatul sangeros din septembrie 2001 – au fost deschise oficial in data de 4 aprilie 1973, fiind la acea vreme cea mai inalta constructie din lume (412 m).

World-Trade-Center

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Opera din Sidney, unul dintre cele mai populare cente de arta si cultura ale lumii, este o adevarata capodopera arhitectonica in forma de scoica din Australia, deschisa oficial in data de 23 octombrie 1973, dupa 14 ani de constructie.

opera-sidney-australia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. La granita statelor Nevada si Arizona din SUA, in apropierea Las Vegasului, se afla marele baraj Boulder, o alta constructie marcanta a secolului XX, in constructia caruia s-au folosit mai multe tehnici inovatoare de prelucrare a betonului.

barajul-boulder-hoover

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Tunelul Chunnel este revolutionarul tunel de 50,5 km sapat sub Canalul Manecii, ce leaga Anglia de Franta. S-au cheltuit 5 milioane USD pentru fiecare zi de munca la constructia eurotunelului, care a devenit un adevarat simbol european si este si in prezent cel mai lung tunel subacvatic din lume. Eurotunelul este operational din 1994.

eurotunelul-chunnel

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata