Breaking news

Confruntări violente la Barcelona din cauza referednumului de independenţă a Cataluniei

loading...

Haos pe străzile din Barcelona în urma confruntărilor violente dintre susţinătorii independenţei Cataluniei şi Garda Civilă. Peste 700 de persoane au fost rănite în timpul referendumului de independenţă declarat ilegal de Curtea Constituţională a Spaniei.

confruntari violente spania referendum cataluniaPeste 5 milioane de catalani au fost chemaţi duminică la vot, într-un referendum pentru independenţa faţă de Spania organizat de autorităţile regiunii. Însă, referendumul este contestat de Guvernul de la Madrid întrucât consideră iniţiativa neconstituţională.

Potrivit ultimului bilanţ prezentat de guvernul catalan, confruntările între forţele de ordine şi separatişti s-au soldat cu 761 de răniţi.

Autoritățile secesioniste catalane au acuzat poliția spaniolă de brutalități ‘nejustificate’, după ce polițiști în echipament de intervenție au pătruns în forță în școli și alte clădiri publice desemnate ca secții de vot, și au confiscat materiale electorale. Susținători ai referendumului ocupaseră aceste sedii încercând să le mențină deschise pentru procesul de votare.

Purtătorul de cuvânt al guvernului catalan, Jordi Turull l-a indicat pe șeful executivului spaniol, Mariano Rajoy, drept principalul vinovat pentru aceste agresiuni.

Ministrul de externe în guvernul catalan, Raul Romeva i Rueda, a cerut Uniunii Europene să intervină.

“Cerem instituțiilor europene să condamne violența pe care o suferă cetățeni europeni”, le-a spus el reporterilor.

La Madrid însă, guvernul și-a păstrat fermitatea, vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria declarând că poliția a acționat ‘cu profesionalism’ și ‘proporțional’, și cerându-le catalanilor să renunțe la ‘farsa’ referendumului care ‘nu conduce nicăieri’.

La rândul său, ministrul de interne Juan Ignazio Zoidoa afirmat, la postul La Sexta, că ‘instrumente de control al mulțimilor’ au fost folosite doar într-unul din cele 70 de raiduri ale poliției.

Unsprezece membri ai forțelor de ordine au fost răniți duminică în Catalonia în cursul operațiunilor vizând împiedicarea desfășurării referendumul de autodeterminare, interzis de autoritățile de la Madrid, a comunicat Ministerul de Interne al Spaniei, transmite AFP.

“Mai mulți oameni declară că poliția a tras cu gloanțe de cauciuc” la intersecția a două străzi din Barcelona, a anunțat ziarul pe site-ul său.

Reprezentantul statului în Catalonia a denunțat duminică atitudinea poliției regionale catalane, care nu a intervenit pentru a închide secțiile de votare folosite în organizarea unui referendum ilegal, relatează AFP.

“Polițiștii catalani au primit ordinul să împiedice desfășurarea referendumului ilegal și ar fi trebuit să evite deschiderea centrelor, dar, din păcate, nu acesta a fost cazul”, a declarat prefectul Enric Millo, denunțând o “iresponsabilitate imensă” a liderilor catalani.

Autoritățile catalane au organizat peste 2.300 de secții pentru cele aproximativ 5,3 milioane de persoane cu drept de vot. Secțiile au fost deschise până la ora locală 20.00 (18.00 GMT). Conform unui purtător de cuvânt, 73% dintre centrele de vot sunt operaționale, în pofida acțiunilor poliției.

Înaintea raidurilor de duminică, polițiile spaniolă și catalană au confiscat cel puțin 12 milioane de buletine de vot, au arestat 14 oficiali implicați în organizarea scrutinului, au închis sute de site-uri legate de referendum și au preluat controlul asupra centrului unde urma să aibă loc numărătoarea.

Catalonia este o comunitate autonomă a Spaniei, situată în extremitatea de nord-est a Peninsulei Iberice. Capitala este Barcelona, ​​al doilea cel mai populat oraş din Spania.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata