Breaking news

Ipoteze privind prăbușirea avionului prezidențial polonez

loading...

În timp ce oficialii ruși care se ocupă de ancheta prăbușirii avionului polonez, susțin faptul ca la originea prăbușirii aeronavei s-ar afla o eroare de pilotaj, oficilaități din Polonia, citate de presa poloneză, susțin că rușii ar fi sabotat aterizarea avionului prezidențial, asfel încât președintele polonez să întârzie la ceremonia de comemorare a soldaților uciși de armata sovietică, acum 70 de ani.

accident-presedinte-polonez-afpDin primele cercetări demarate de oficialitățile ruse reiese că cei doi piloți ai aeronavei prezidențiale nu au respectat recomandarea turnului de control cu privire la aterizarea pe alt aeroport sitat la 300 km distanță și de faptul că nu au comunicat informații vitale privind altitudinea avionului în momentul când executau manevrele de aterizare.

Preşedintele polonez, Lech Kaczynski, a mers în Rusia pentru a organiza propria ceremonie, fiind nemulțumit de cea o organizată de premierul rus Vladimir Putin. Kaczynski era supărat datorită faptului că fusese invitat la ceremonia de la Katin doar premierul polonez, Donald Tusk, dar şi de faptul că Putin, în timpul ceremoniei nu a prezentat scuze polonezilor şi s-a exprimat la adresa ofiţerilor polonezi masacraţi ca fiind victime ale terorii staliniste.

Artur Gorski, parlamentar polonez, susţine faptul că guvernul rus a împiedicat de patru ori să aterizeze aeronava preşedintelui polonez, pentru a-l determina pe acesta să întârzie la ceremonia de comemorare a 70 de ani de la masacrul de la Katlin. Gorski susţine că ruşii „au inventat nişte motive dubioase, că era ceaţă deasupra aeroportului, că sistemul de navigaţie nu funcţiona, aflându-se în renovare, şi că pista aeroportului era scurtă” conform mediafax.ro.

Pe de altă parte, colonelul în retragere, Anatoli Muraviov, controlorul de trafic aerian care a ghidat avionul în timpul aterizării, susţine că înainte de sosirea avionului polonez, trebuiau să sosească două avioane, pe care controlorii de trafic ruşi le-au ghidat spre alte aeroporturi, unde acestea au aterizat cu succes. Însă pilotul avionului prezidenţial, deşi a fost avertizat asupra condiţiilor meteo nefavorabile, a continuat aterizarea fără permisiune. Murariov mai declară faptul că discuţiile au avut loc în limba rusă, dar că se poate ca piloţii să fi avut probleme în comunicarea datelor privind altitudinea deoarece ar fi putut să aibă probleme în comunicarea cifrelor.

Cea dea treia cutie neagră a avionului prăbușit a fost găsită și trimisă în Polonia pentru expertiză și decriptare. Celealte două cutii negre au rămas în Rusia pentru a fi analizate de experții ruși. Relațiile dintre cele două țări se încing și există premise ca tensiunile la nivel înalt să se amplifice după aflarea rezultatului anchetei oficialităților ruse.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata