Breaking news

Comisia Europeană a clasat cauza împotriva României privind datele prelucrate de firmele de comunicații

loading...

Cauza privind păstrarea datelor generate sau prelucrate în legătură cu furnizarea serviciilor de comunicaţii electronice accesibile publicului sau de reţele de comunicaţii publice, declanșată împotriva României, a fost clasată de către Comisia Europeană.

comisia.europeanaÎn urma eforturilor susţinute ale autorităţilor competente, a fost adoptată Legea nr. 82 din 13 iunie 2012 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice, care transpune prevederile directivei.

În cazul în care România ar mai fi întârziat transpunerea Directivei 2006/24/CE, Comisia ar fi putut sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), propunând aplicarea de sancţiuni pecuniare pe zi de întârziere.

Adoptarea de către Parlament a Legii nr. 82/2012 a permis, în ultimul moment, evitarea sesizării CJUE pentru netranspunerea în termen a Directivei 2006/24/CE. De altfel, Germania a fost acţionată de către Comisie în faţa CJUE pentru neadoptarea măsurilor naţionale de transpunere a aceleiaşi directive, cu propunerea aplicării unor sancţiuni pecuniare în cuantum de aproximativ 300 000 de euro pe zi de întârziere. Această directivă, deşi a generat o serie de dezbateri, are drept scop lupta împotriva infracţiunilor grave. În egală măsură, directiva oferă şi o serie de garanţii în cazul stocării datelor de trafic, în vederea asigurării protecţiei cetăţenilor”, a declarat Răzvan-Horaţiu Radu, Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Legea internă de transpunere oferă mai multe garanţii decât directiva. Datele reţinute în baza acestei legi pot fi solicitate de organele de cercetare ale poliţiei judiciare doar cu aprobarea procurorului care supraveghează sau efectuează urmărirea penală ori a procurorului competent potrivit procedurii de dare în urmărire a persoanelor şi cu aprobarea judecătorului competent, iar perioada de stocare este de 6 luni, cea mai mică posibil, în contextul în care directiva consacră posibilitatea unei stocări de până la 2 ani.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata