Breaking news

Christine Lagarde, șefa FMI, inculpată în Franța de abuz de putere

loading...

Directorul Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde a fost pusă sub acuzare în Franța, pentru abuz de putere întrucât în perioada cât a fost Ministru de Finanțe a favorizat un om de afaceri să obțină 400 de milioane de euro.

Christine Lagarde - fmiChristine Lagarde a fost inculpată miercuri pentru neglijență într-o anchetă asupra unui arbitraj privat contestat care a avut loc în anul 2008 între omul de afaceri Bernard Tapie și banca Crédit Lyonnais.

Deși ancheta din Franța i-ar putea distruge definitiv cariera, șefa FMI a declarat presei că nu intenționează să demisioneze.

În luna mai, șefa FMI a fost plasată de justiția franceză sub statutul de martor asistat, un statut intermediar între cel de martor și cel de inculpat.

Christine Lagarde este acuzată că în perioada cât era Ministru de Finanțe în Franța, a aprobat plata a 400 de milioane de euro către Tapie, un om de afaceri controversat și apropiat al fostului președinte Nicolas Sarkozy.

Plata a fost făcută antreprenorului Bernard Tapie ca parte a unui proces de arbitraj privat pentru a soluționa un litigiu cu banca de stat Credit Lyonnais asupra vânzării participației la Adidas în anii 1990.

În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obținut de la stat despăgubiri de 420 milioane euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiție.

Dacă va fi găsită vinovată, Christine Lagarde riscă un an de închisoare și o amendă penală de circa 15.000 de euro.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata