Breaking news

Ceremonie grandioasă la deschiderea Expoziției Mondiale de la Shanghai

loading...

Oraşul Shanghai a găzduit vineri seară ceremonia de deschidere a celei mai mari expoziţii universale din toate timpurile, cu focuri de artificii pe malurile fluviului Huangpu, jocuri de lasere şi apă în faţa a aproximativ 20 de lideri străini.

expo-2010-artificii-5Expoziţia Mondială Shanghai este supranumită “Jocurile Olimpice ale Economiei”, are un buget dublu faţă de Olimpiada din 2008 (4,2 miliarde de dolari), este pregătită pentru 70 de milioane de vizitatori, găzduieşte standurile a 192 de ţări, cuprinde 20.000 de evenimente culturale şi va primi vizita a 100 de şefi de stat.

Ceremonia de deschidere a primei expoziţii organizate de o ţară emergentă a debutat la ora locală 20.10, pentru a simboliza anul 2010, un eveniment despre care preşedintele Hu Jingao a spus că vrea să fie de “neuitat”, transmite mediafax.ro

Deschiderea a avut două părţi: un spectacol cu dansatori şi cântăreţi, între care doi copii tibetani rămaşi orfani în urma seismului recent din Qinghai, în cea mai mare sală de concerte din lume, în prezenţa a 20 de şefi de stat şi de Guvern şi a 1.000 de spectatori, apoi un spectacol multimedia.

Cea de-a doua parte, care a avut ca decor peisajul fluviului Huangpu, de-a lungul locului desfăşurării expoziţiei, a fost spectaculoasă, fără a putea rivaliza cu ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing, care a uimit întreaga planetă.

Lasere, focuri de artificii, un ecran gigantic şi jocuri de apă au iluminat peisajul. Circa 16.000 de baloane mici de culoare roşie, lansate pe apă, au format un covor roşu, deschizând calea unei parade de nave arborând drapele ale ţărilor participante.

Publicul va putea, începând de sâmbătă dimineaţă, să viziteze pavilioanele acestei expoziţii care bate toate recordurile în privinţa suprafeţei locului unde se desfăşoară (peste cinci kilometri pătraţi), numărului de ţări participante (189) şi al vizitatorilor (circa 100 de milioane).

189 de ţări de pe toate continentele şi 57 de organizaţii participă la expoziţie, cu pavilioane pe care le expun arhitecţi internaţionali şi chinezi, între care unele bat recorduri, precum cel al Marii Britanii, ce prezintă tije acrilice care sunt puse în mişcare de vânt şi captează lumina.

Cu sloganul “O viaţă mai bună, un oraş mai bun”, expoziţia de la Shanghai pune în valoare o civilizaţie urbană a dezvoltării durabile în care tehnologiile ecologice sunt valorificate: panouri solare, recuperarea apei de ploaie şi mijloace de transport electrice.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata