Breaking news

Cardinalul Tarcisio Bertone va deveni Papă “interimar” după demisia lui Benedict al XVI-lea

loading...

Cardinalul italian Tarcisio Bertone, va deveni, după demisia lui Benedict al XVI-lea, un fel de Papă “interimar”, însărcinat cu administrarea Bisericii până la alegerea noului Suveran Pontif.

papa benedictCardinalul şambelan, Tarcisio Bertone, va prelua de la 1 martie 2013, interimatul pontificatului, până la alegerea noului Papă, însă va a vea puteri net reduse față de un Suveran ales.

Toţi oficialii de rang înalt din cadrul “Guvernului” Bisericii – Curia romană – renunţă la funcţiile lor la moartea Papei, potrivit Constituţiei apostolice promulgate în 1996 de către Ioan Paul al II-lea. Aceeaşi regulă se aplică şi în cazul unei demisii. Doar cardinalul şambelan rămâne în post, pentru a administra afacerile curente ale Bisericii.

Cuvântul “şambelan” este derivat din cuvântul italian “camera”, care înseamnă cameră, şi este echivalentul cuvântului “chambellan” în franceză. El descrie o funcţie pur administrativă care nu îşi pierde importanţa în cazul decesului sau demisiei unui papă.

El este însărcinat să administreze Vaticanul şi, cu ajutorul cardinalilor prezenţi, reuniţi în Congregaţia Generală, el stabileşte data funeraliilor, în cazul decesului unui papă, şi pe cea a convocării Conclavului.

Însă şambelanul şi cardinalii nu pot lua nicio decizie a cărei validitate să depăşească durata perioadei de vacanţă a tronului Sfântului Petru sau care să afecteze prerogativele exclusive ale Papei, ca de exemplu numirea de cardinali.

Şambelanul este cel însărcinat să constate şi să anunţe decesul Papei. Până la Pius al XII-lea, mort în 1958, şmabelanul constata decesul şefului Bisericii, lovindu-l peste frunte cu o mică manta de argint, pentru a se asigura că Suveranul Pontif este mort.

Monseniorul Bertone urmează să preia în mod simbolic posesia asupra proprietăţilor papale, şi anume Palatul Apostolic al Vaticanului, Palatul Latran, sediul diocezei Romei unde Papa este prin tradiţie episcop, şi castelul Gandolfo, reşedinţa de vară a papilor, dar acesta din urmă va fi locuit, la vremea respectivă, de către Joseph Ratzinger, o situaţie inedită în istoria recentă a Bisericii.

Numărul doi al Vaticanului, Bertone, în vârstă de 78 de ani, a fost numit şambelan în aprilie 2007.

Papa Benedict va renunța la Pontificat începând cu data de 28 februarie 2013.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata