Breaking news

Cancerul tratat cu ajutorul nanoroboţilor

loading...

O echipă de cercetători de la California Institute of Technology din Pasadena a folosit nanotehnologia – ştiinţa obiectelor minuscule – pentru a fabrica o serie de mici roboţi polimerici, acoperiţi cu o proteină denumită “transferină”, pentru a ajunge la receptorii – porţile moleculare – mai multor tipuri de celule tumorale.

nanorobot-1Compania Pfizer a anunţat, săptămâna trecută, că a semnat un contract cu societatea canadiană Tekmira Pharmaceuticals Corp pentru a fabrica un astfel de “nanovehicul” ce va putea fi utilizat în RNAi, împreună cu trusturile Roche şi Alnylam.

În cadrul metodei abordate de specialiştii americani de la California Institute of Technology din Pasadena, după ce nanoparticulele identifică celulele canceroase, ele pătrund în interiorul acestora şi se dezintegrează, eliberând mici cantităţi de ARN care blochează activitatea genei responsabile cu sinteza proteinei – ribonucleotid reductază – ce are rol în creşterea tumorilor.

În prima fază a unui studiu clinic efectuat pe pacienţi care prezentau diverse tipuri de tumori, medicii americani le-au administrat acestora mici doze de nanoparticule antitumorale, de patru ori pe zi, timp de 21 de zile, pe cale intravenoasă, în cadrul unor şedinţe de câte 30 de minute.

Mostrele tumorale prelevate de la pacienţii suferind de melanom au relevat faptul că nanoparticulele au reuşit să identifice tumorile şi s-au infiltrat în interiorul acestora.

Cercetătorii americani au descoperit totodată că această terapie genică a fost capabilă să blocheze proteina ribonucleotid reductază, demonstrându-şi astfel eficienţa.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata