Breaking news

Canada refuză să ridice vizele de călătorie pentru români

loading...

Românii vor putea călători în Canada doar dacă obțin viza. Autoritățile canadiene ne închid din nou granița în nas. România, prin Ministerul Afacerilor Externe își manifestă doar …dezamăgirea.

vize romani canadaCanada nu iubește românii și bulgarii. Deși suntem în Uniunea Europeană încă din 2007, nu beneficiem de aceleași drepturi la fel ca toate statele membre UE. Românii și bulgarii rămân în continuare cu vize de acces în Canada.

Ne exprimăm dezamăgirea că în pofida disponibilității României de colaborare și a situației sale asemănătoare cu a celorlalte state membre din regiune, reflectată în progresele clare în îndeplinirea criteriilor avute în vedere de partea canadiană, precum și în decizia Canadei de a include România în categoria țărilor de origine sigure, dialogul pe subiectul vizelor început între Comisia Europeană și Canada în urmă cu 24 de luni nu a dus la un rezultat. Începând cu summit-ul UE-Canada din 2008 și ulterior la summit-ul UE-Canada din septembrie 2014, Canada s-a angajat să relaxeze regimul de vize pentru cetățenii români, pentru a asigura cât mai curând posibil libertatea de mișcare pentru toți cetățenii europeni, fără discriminare. În contextul mai larg al obiectivului comun privind semnarea și ratificarea Acordului de Parteneriat Strategic și a Acordului Economic și Comercial Global (CETA), România consideră că menținerea regimului de vize canadiene pentru cetățenii români creează dezavantaje evidente, nejustificate, în comparație cu ceilalți cetățeni europeni. Situația actuală privează cetățenii români de oportunitățile economice și comerciale nou create”, se arată în comunicatul MAE, remis exclusivNEWS.ro.

În această situație, autorităţile române vor reevalua, la nivel UE, modul de abordare a relației UE-Canada, pentru asigurarea obiectivului eliminării obligativității vizelor pentru cetăţenii români.

Autoritățile române se consultă permanent cu Comisia Europeană și membrii Parlamentului European implicați în dosar, care sunt ținuți la curent cu evoluția situației.

În 13 septembrie 2013, Uniunea Europeană a somat SUA și Canada cu reintroducerea vizelor pentru cetățenii celor două țări, dacă nu vor ridica la rândul lor vizele pentru români și bulgari.

România a ridicat, unilateral, obligativitatea vizelor pentru SUA şi Canada la 11 iulie 2002, respectiv la 1 ianuarie 2002.

Canada a eliminat vizele pentru români. Aceștia vor putea călători de la 1 ianuarie 2016, în țara frunzei de arțar, fără a mai fi nevoiți să obțină viză de la Ambasadă.

Premierul Victor Ponta a anunțat pe 22 aprilie 2015 că de la 1 ianuarie 2016, românii care au deţinut în ultimii zece ani o viză canadiană sau care deţin o viză de scurtă şedere pentru intrarea în SUA pot să intre fără viză pe teritoriul canadian în urma înregistrării electronice în sistemul eTA. Măsura respectivă este similară celei aplicate cetăţenilor statelor care nu au nevoie de viză canadiană.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata