Breaking news

Cadouri-capcană din partea Chinei pentru oamenii de afaceri

loading...

surprizaUn raport al MI5 (serviciul britanic de Inteligență Militară) îi pune în gardă pe oamenii de afaceri în legătură cu tentativele de spionaj ale Chinei.

Potrivit serviciilor de contra-spionaj britanice, spioni chinezi folosesc în ultimul timp o versiune modernă a calului troian pentru a-și atinge scopurile. Astfel, duminică, Sunday Times a relevat că mai mulți oameni de afaceri britanici au fost victimele acestor cadouri-capcană, de tipul unei cheițe USB sau a unui card de memorie, care duc la controlul la distanță al calculatoarelor la care sunt conectate.

Agenții chinezi, aparținând fie Armatei Roșii fie Ministerului Securității Publice, profită de târgurile comerciale pentru a se apropia de occidentali și a le face aceste ” cadouri ” sau încearcă să “lege relații profesionale sau amicale folosindu-se de ospitalitate și lingușeală“.

Oamenii de afaceri britanici sunt sfătuiți să fie prudenți atunci când călătoresc în China, mai ales în orașe mari precum Beijing și Shanghai, serviciile secrete chineze apelând la orice metode pentru a-i putea “forța” mai apoi “să coopereze cu ele” – și sunt menționate aici “relațiile sexuale” și “afacerile ilegale“. Aceștia mai sunt avertizați și de faptul că adesea sunt puși sub observare în camerele de hotel, le sunt ascultate conversațiile și controlate camerele în timp ce lipsesc din ele.

Potrivit MI5, guvernul chinez “reprezintă una dintre cele mai importante amenințări de spionaj în Marea Britanie“, în special din cauza piratajului informatic. China ar fi încercat deja să pirateze mari grupuri britanice din domeniile apărării, energiei și telecomunicațiilor, dar și din industria manufacturieră.

Aceste acuzații amintesc recentul scandal în care China era acuzată de atacuri cibernetice ce vizau atât rețele interne ale Google cât și aproximativ alte 30 de importante companii americane. Pentru a contracara aceste tentative, Marea Britanie pregătește deja un Birou de Securitate Cyber ce va fi lansat în luna martie a acestui an, mai precizează duminicalul britanic.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata