Breaking news

Belarus a decretat cenzura pentru Web!

loading...

cenzuraJurnaliști și opozanți au denunțat săptămâna aceasta tentativa actualei puteri din Belarus de a pune “un control total asupra informației” luând sub tutelă Internetul.

Președintele Alexandre Loukachenko, care se plângea încă din luna decembrie a anului trecut de “noroiul ce curge pe Internet și din care populația nu mai reușește să se regăsească“, a semnat luni un decret prin care se controlează accesul la Internet.

Textul obligă furnizorii de Internet să păsteze informațiile relative la clienții lor, precum și cele legate de serviciile acordate, și să le prezinte poliției, fiscului, serviciilor și structurilor speciale ale Statului în caz de cerere din partea acestora. “Se va putea astfel identifica persoana care a intrat pe un site al opoziției și se vor putea face presiuni asupra acesteia“, preconizează Andreï Bastounets, vice-președintele asociației jurnaliștilor belaruși. Potrivit decretului, furnizorul de acces este obligat ca în 24 de ore să interzică accesul la un site dacă acest lucru este cerut de la Centru.

Se speculează că prin acest decret actualul președinte, care conduce țara cu o mână de fier încă din 1994, încearcă să își pregătească terenul pentru următoarele alegeri ce vor avea loc în primăvara lui 2011, nelăsând prea multe șanse opoziției.

Printre altele, decretul obligă și structurile comerciale belaruse ce vor să aibă o adresă de Internet să treacă prin monopolul național de telecomunicații Beltelecom, care are însă reputația de a fi mai puțin eficient și mai scump decât ceilalți operatori. Astfel, ele vor primi o adresă ce se termină în .by (făcând referire la Belarus) și vor trebui să renunțe la domenii în .com sau .biz folosite pentru a crește numărul clienților.

Portalurile Internet străine vor trebui de asemenea să fie înregistrate în Belarus pentru a putea fi consultate în această țară. “Acest lucru înseamnă că nici Google, nici  yandex.ru sau mail.ru (portaluri rusești) nu vor mai putea furniza servicii pentru consumatorii belaruși dacă nu se vor înregistra în Belarus“, explică pentru Agenția France Presse fondatorul portalului de informații tut.by, Iouri Zisser.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata