Breaking news

Băsescu, Titus Corlățean și Mircea Dușa participă la Summitul NATO din Țara Galilor

loading...

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa și Președintele României, Traian Băsescu vor participa joi și vineri la Summitul NATO din Țara Galilor.

corlatean - basescu - dusaBăsescu, împreună cu Ministrul Titus Corlăţean, și cu Ministrul Mircea Dușa vor va participa în perioada 4-5 septembrie 2014, ca membrii ai delegaţiei României, la Summit-ul NATO care va fi organizat la Newport, în Marea Britanie.

Ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean a efectuat, la data de 3 septembrie 2014, o vizită la Londra, înaintea participării la Summit-ul NATO din Marea Britanie. Cu prilejul vizitei, ministrul român al afacerilor externe a fost invitat să susţină un discurs în cadrul sesiunii Safeguarding NATO’s borders a Conferinţei organizate sub egida Royal United Services Institute (RUSI) cu tema Returning Home? NATO and European Security.

În perspectiva Summit-ului NATO din Marea Britanie, ministrul afacerilor externe a subliniat atenţia acordată de România întăririi apărării colective, precum şi creşterii nivelului de reacţie al Alianţei. În context, a apreciat măsurile Aliate de reasigurare derulate în conexiune cu evoluţiile din Ucraina şi a subliniat interesul României pentru o prezenţă consistentă şi echilibrată a NATO pe flancul estic, precum şi pentru acordarea unei atenţii adecvate regiunii Mării Negre.

România sprijină fără echivoc aderarea la NATO a Georgiei, Muntenegrului, Macedoniei şi Bosniei-Herţegovina şi a susţinut, în pregătirea Summit-ului din Marea Britanie, evidenţierea progreselor înregistrate de candidaţi în acest sens. În acelaşi timp, a reliefat importanţa întăririi parteneriatelor NATO, subliniind necesitatea ca Alianţa să asigure sprijin şi asistenţă sporite Republicii Moldova.

România va milita pentru consolidarea legăturii transatlantice, precum şi pentru dezvoltarea continuă a parteneriatului strategic NATO – UE.

Ministrul Român al Afacerilor Externe va participa, la 4 septembrie 2014, la o reuniune a miniştrilor Aliaţi de externe cu statele aspirante la statutul de membru NATO (Bosnia şi Herţegovina, Georgia, Macedonia şi Muntenegru). Reuniunea va analiza perspectivele politicii Aliate a uşilor deschise, precum şi stadiul de pregătire a aspiranţilor.

Tot la 4 septembrie 2014, şeful diplomaţiei române va participa la un dineu de lucru al miniştrilor Aliaţi de externe, dedicat exclusiv evoluţiilor recente de securitate. La întâlnire se va aborda cu precădere situaţia de securitate din Vecinătatea Estică a NATO, dar şi evoluţiile îngrijorătoare din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii.

La 5 septembrie 2014, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, va participa la întâlnirea miniştrilor Aliaţi de externe cu conducerile Uniunii Europene, Consiliului Europei şi OSCE, care îşi propune să identifice soluţii pentru asigurarea unei mai bune coordonări în vederea eficientizării acţiunii celor patru organizaţii, necesară cu atât mai mult în contextul actual de securitate.

Prin deciziile ce vor fi adoptate, NATO va demonstra unitate şi forţă prin  îmbunătăţirea capacităţii de reacţie aliate, creşterea cheltuielilor destinate apărării, precum şi prin consolidarea relaţiilor cu partenerii.

Agenda zilei de 4 septembrie cuprinde Reuniunea NAC la nivelul miniştrilor apărării cu statele participante la Platforma de interoperabilitate, secţiune ce va fi condusă de adjunctul Secretarului general al NATO, Alexander Vershbow. Discuţiile vor fi concentrate pe segmentul de intensificare a interoperabilităţii prin educaţie, pregătire, exerciţii şi operaţii conduse de NATO. Reuniunea va oferi prilejul de a evidenţia angajamentul Alianţei privind un dialog mai intens cu partenerii.

Dezvoltarea capabilităţilor NATO constituie un subiect care va fi dezbătut în cadrul unei cine de lucru, pornind de la schimbările recente produse în mediul de securitate euro-atlantic. Proiectele derulate sub egida iniţiativei Smart Defence, apărarea antirachetă şi iniţiativa Connected Forces sunt principalele priorităţi ale procesului de dezvoltare a capabilităţilor Alianţei.

În cea de-a doua zi a Summit-ului, va avea loc Reuniunea miniştrilor apărării cu partenerii, în vederea lansării Programului pentru aprofundarea oportunităţilor de cooperare. În acest context, se vor lua în discuţie modalităţile de intensificare a cooperării cu Australia, Finlanda, Georgia, Iordania şi Suedia.

Traian Băsescu, va avea joi, 4 septembrie, următorul program public:

• ora 13.45 (ora României), The Celtic Manor Resort, Newport, Țara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – primirea oficială a şefilor de stat şi/sau de guvern ale ţărilor aliate şi partenere NATO, a şefiilor de delegaţii şi a şefiilor de organizaţii internaţionale de către secretarul general al NATO, domnul Anders Fogh Rasmussen, şi de către prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, domnul David Cameron (oportunităţi de imagine pentru pool-ul de presă);

• ora 14.45 (ora României), The Celtic Manor Resort, Newport, Țara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – fotografie de familie (oportunități de imagine doar pentru cameramanul și fotograful oficiali; imaginile vor fi transmise de îndată presei acreditate);

• ora 15.00 (ora României), The Celtic Manor Resort, Newport, Țara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – participare la ceremonia de deschidere, urmată de sesiunea cu tema Afganistan (oportunităţi de imagine pentru pool-ul de presă doar la deschiderea lucrărilor);

• ora 18.45 (ora României), The Celtic Manor Resort, Newport, Țara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – participare la sesiunea lucrărilor Comisiei NATO – Ucraina la nivel de şef de stat şi/sau de guvern (oportunităţi de imagine pentru pool-ul de presă doar la discursul de deschidere al secretarului general al NATO, domnul Anders Fogh Rasmussen);

• ora 21.00 (ora României), The Celtic Manor Resort, Newport, Țara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – participare la recepţia oferită de Alteța Sa Regală Charles, Prinț de Wales, în onoarea şefilor de stat şi/sau de guvern ale ţărilor aliate şi partenere, a şefilor de delegaţii şi a şefilor de organizaţii internaţionale;

• ora 22.15 (ora României), Castelul din Cardiff, Țara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – fotografie de familie;

• ora 22.30 (ora României), Castelul din Cardiff, Țara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – participare la dineul de lucru al şefilor de stat şi/sau de guvern ale ţărilor membre NATO şi al şefilor de delegaţii.

Traian Băsescu, va avea vineri, 5 septembrie, următorul program public:

• ora 11.00 (ora României), The Celtic Manor Resort, Newport, Țara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – participare la parada aviatică (oportunităţi de imagine pentru pool-ul de presă);

• ora 11.30 (ora României), The Celtic Manor Resort, Newport, Țara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – participare la sesiunea lucrărilor Consiliului Nord-Atlantic (NAC) la nivel de şef de stat şi/sau guvern (oportunităţi de imagine pentru pool-ul de presă doar la deschiderea lucrărilor);

• ora 14.00 (ora României), The Celtic Manor Resort, Newport, Țara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – participare la bufetul VIP pentru şefii de stat şi/sau de guvern şefii de delegaţii şi şefii organizaţiilor internaţionale;

• aprox. ora 14.30 (ora României), Sala 6, The Celtic Manor Resort, Newport, Țara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – declarație de presă (oportunități de imagine pentru toți jurnaliștii acreditați);

• ora 15.00 (ora României), The Celtic Manor Resort, Newport, Țara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – participare la sesiunea lucrărilor Consiliului Nord-Atlantic (NAC) la nivel de şef de stat şi/sau de guvern.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata