Breaking news

Barroso: România nu intră în Schengen în 2014. MAE spune că presa a înțeles greșit

loading...

Președintele Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso a declarat luni seară la un post tv din Franța, că România și Bulgaria nu intră în Schengen nici în 2014. Ministerul de Externe din România spune însă că presa a înțeles greșit declarația lui Barroso.

romania schengenJosé Manuel Durão Barroso a declarat cu subiect și predicat la postul de televiziune TF1, că România și Bulgaria nu vor intra în Schengen la 1 ianuarie 2014 din cauza MCV.

„România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014. Este un amalgam incredibil între Schengen, imigraţie, Lampedusa, lucrători detaşaţi (în străinătate, n.red.). Este un amalgam care trebuie denunţat, pentru că altfel vom avea un puseu al mişcărilor extremiste care determină Europa să facă lucruri periculoase. România şi Bulgaria nu vor intra în Schengen pentru că există ţări care se opun“, a fost declaraţia lui Jose Manuel Barroso de luni de la emisiunea Club LCI a postului TF1.

Culmea este că MAE susține că presa românească a denaturat declarația lui Barroso și că a transmis-o eronat publicului.

Ministerul Afacerilor Externe constată cu regret modul inexact în care au fost preluate în presa din România declaraţiile de luni seară, 11 noiembrie, ale preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso, făcute la un post privat de televiziune din Franţa. Preşedintele Barroso a reconfirmat, practic, poziţia de fond a Comisiei Europene cu privire la îndeplinirea în totalitate de către România (şi Bulgaria) a cerinţelor pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Totodată, a deplâns amalgamul între aderarea României la spaţiul Schengen şi teme precum imigraţia, catastrofa de la Lampedusa sau mobilitatea lucrătorilor. A atenţionat, cu acest prilej, că aceste teme nu au legătură între ele şi riscă să alimenteze ascensiunea mişcărilor extremiste şi xenofobe, poziţie susţinută constant şi de România. Ministerul Afacerilor Externe, înţelegând substanţa afirmaţiilor preşedintelui Barroso, îşi manifestă încrederea în ceea ce priveşte menţinerea şi pe mai departe a unei atitudini corecte şi imparţiale a Comisiei Europene faţă de subiectul aderării României la spaţiul Schengen”, precizează MAE, în comunicatul de presă remis exclusivNEWS.ro.

Europarlamentarul PNL Norica Nicolai consideră că aderarea României la Schengen a devenit subiectul unui joc politic la nivel european, utilizat ca temă de campanie în mai multe state.

Aderarea la Schengen a devenit subiectul unui joc politic la nivel european între liderii mai multor state, care în prag de alegeri interne mizează pe tema integrării țării noastre în spațiul de liberă circulație pentru a crește capitalul electoral. România îndeplinește în acest moment toate condițiile tehnice pentru a adera la Schengen, fapt confirmat de mai mulți lideri europeni de-a lungul timpului. Nu este vorba de un privilegiu care i se acordă țării noastre, ci vorbim de un drept care este al nostru, al tuturor românilor, membrii cu drepturi depline ai Uniunii Europene. Declarația lui Barroso este o consecință a refuzului de ordin politic al mai multor state”, declară Norica Nicolai.

Eurodeputatul liberal susține că Traian Băsescu nu este în măsură să comenteze pe acest subiect, deoarece este unul dintre principalii vinovați pentru nereușita aderării la Schengen la termenul stabilit inițial: Traian Băsescu este ultimul care ar trebui să vorbească despre problema Schengen, deoarece el și cei din PDL sunt principalii vinovați pentru faptul că România nu a reușit să atingă acest obiectiv în termenul limită stabilit inițial. Orice fel de critici aruncate de Băsescu acum nu au rolul decât de a-l face pe acesta să se derobeze de orice fel de vină. Din momentul preluării puterii de către guvernul USL, Băsescu nu a făcut altceva decât să pună piedici în încercarea României de a adera la Spațiul Schengen. Dacă într-adevăr voia să facă ceva bun pentru România, chiar și în ultimul ceas al mandatului său,Traian Băsescu trebuia să încerce să îi convingă pe cei din PPE să nu mai blocheze politic România.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata