Breaking news

Banca Bisericii Catolice de la Vatican, suspectată de spălare de bani

loading...

Banca Vaticanului este suspectată de Justiţia italiană de implicare în operaţiuni de spălare de bani, iar Parchetul din Roma a demarat o anchetă, relatează marţi cotidianul La Repubblica, citat de mediafax.ro

vatican-bankInstitutul pentru Opere Religioase, care administrează conturile ordinelor religioase şi ale asociaţiilor catolice, este o structură ce beneficiază de extrateritorialitatea acordată statului pontifical, prin urmare nu este obligat să respecte normele financiare aflate în vigoare pentru instituţiile italiene.

Potrivit La Repubblica, zece bănci italiene, printre care şi cele mai mari, cum sunt Intesa San Paolo şi Unicredit, se află de asemenea în vizorul magistraţilor. Justiţia a descoperit că banca Vaticanului administra conturi pe lângă instituţiile italiene fără un nume de titular, identificate doar cu sigla IOR. Într-unul din aceste conturi, descoperit în 2004, “aproximativ 180 de milioane de euro au tranzitat în doi ani”, scrie La Repubblica.

În urmă cu mai puţin de un an, preşedinte IOR a fost numit Ettore Gotti Tedeschi, reprezentant în Italia al grupului spaniol Santander, înlocuindu-l pe Angelo Caloia.

Acesta din urmă devenise celebru prin fraza sa: “Dacă banii sunt excrementele diavolului, noi, creştinii, trebuie să reuşim să îi transformăm într-un îngrăşământ bun”.

Institutul a ajuns pe prima pagină a ziarelor prin falimentul, în 1981, al băncii private Banco Ambrosiano, al cărui principal acţionar era IOR.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata