Breaking news

Avioane suedeze la același preț cu rablele F16

loading...

Ofertă imbatabilă venită pe ultima sută de metrii din partea companiei suedeze Gripen, pentru România. Compania a decis să opereze un discount de aproape 700 de milioane de dolari, pentru a determina autoritățile române să cumpere avioanele multirol JAS 39 produse de Gripen, conform evz.ro

f-16_fighting_falconCompania suedeză Gripen a decis să coboare preţul cerut pentru cele 24 de avioane multirol JAS 39 pe care încearcă să le vândă României, de la aproape 2 miliarde la 1,3 miliarde de dolari. Asta deoarece a vrut să-şi păstreze şansele în licitaţia în care se luptă cu cele 24 de avioane second-hand F-16, pentru care americanii cer un miliard de euro.

Deși reducerea este substanțială și deloc de refuzat (aproape 700 de milioane de dolari),  pune România în situaţia de a alege avioane de vânătoare noi şi altele vechi, pentru aceeai bani, șansele de reușită ale demersului companiei suedeze, sunt minime ca urmare a faptului că achiziţionarea avioanelor americane ar fi fost o condiţie nescrisă a aderării României la NATO.

Parlamentul României este forul legislativ care va decide ce avioane va cumpăra România pentru armată. Pe 23 martie 2010, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a propus achiziţionarea avioanelor americane recondiţionate, invocând argumente de natură financiară.

loading...
1 Comentariu
  1. gogu spune

    Legislatia romana prevede ca in situatia unor achizitii ce depasesc 300 milioane euro, aproximativ 80% trebuie sa se intoarca sub forma unor contracte offset. Deocamdata nu s-a pus problema in situatia achizitiei F 16, dar suedezii au marjat in plus si sunt idei de colaborare in domeniu cu SC Avioane Craiova SA. Oricum decizia este usor de intuit, inclusiv a Parlamentului si tot cu vechituri F 16 ne vom trezi pe cap. Bine ar fi ca aceste second-handuri macar sa aiba avionica similara cu MIG 21 ca tot le-au modernizat evreii si pe ale lor. Ca intotdeauna, decidentii politici romani au practicat “fundul in doua luntrii” si acest joc se va intoarce crunt impotriva noastra.Pacat ca ei nu sufera, tot marea masa va fi platitoarea de polite.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata