Breaking news

Atac armat în Tunisia soldat cu 19 morți. Atacatorii au fost uciși

loading...

19 persoane, dintre care 17 turiști străini, au fost ucise miercuri la Muzeul Bardo din Tunis. Autoritățile tunisiene au anunțat că i-au ucis pe autorii atacului armat.

atac armat tunisiaMai mulți indivizi înarmați au deschis miercuri, focul, la Muzeul Bardo din capitala Tunisiei. În momentul atacului armat în muzeu se aflau circa 100 de turiști. Deși majoritatea turiștilor au fost evacuați imediat după incident, 17 dintre aceștia au fost împușcați mortal de atacatori.

Premierul tunisian Habib Essid a confirmat că 19 persoane și-au pierdut viața în atacul armat: Sunt 19 morți, dintre care 17 turiști de naționalități poloneză, italiană, germană și spaniolă.

În timp ce alți 22 de turiști și doi tunisieni au fost răniți.

Activitatea comisiilor de specialitate ale parlamentului tunisian a fost suspendată, iar deputații tunisieni au primit ordinul de a se aduna în sala de plen, potrivit deputatei Monia Brahim, membră a partidului islamist Ennahda.

Turiștii au fost atacați în timp ce părăseau autocarul care îi adusese la Muzeul Bardo, care adăpostește una dintre cele mai impresionante artefacte și mozaicuri datând din perioada Romei și Greciei antice.

Două ore mai târziu, forțele de securitate tunisiene au lansat o operațiune în care au eliminat doi atacatori, alți doi sau trei scăpând și fiind dați în urmărire, potrivit televiziunii naționale tunisiene, citată de DPA.

Imaginile surprinse de televiziuni au arătat zeci de persoane, printre care turiști străini în vârstă și un bărbat care ține în brațe un copil, fugind pentru a se adăposti într-o clădire situată în apropierea parlamentului tunisian.

Atacul de miercuri din centrul capitalei tunisiene este cel mai grav din Tunisia în care sunt implicați cetățeni străini după atentatul sinucigaș cu bombă comis în 2002 de rețeaua teroristă Al-Qaida asupra unei sinagogi de pe insula Djerba și soldat cu 21 de morți.

Situația de criză de la Muzeul Bardo din Tunis, unde mai mulți indivizi au omorât miercuri opt persoane, s-a încheiat cu uciderea a doi atacatori de către forțele de securitate și cu eliberarea tuturor ostaticilor.

MAE condamnă atacul terorist de la Muzeul Bardo din Tunis

Ministerul Afacerilor Externe condamnă puternic atacul terorist comis la Muzeul Bardo din Tunis în cursul acestei după-amieze, soldat cu mai multe victime, persoane rănite şi luare de ostatici.

MAE transmite condoleanţe familiilor victimelor şi îşi exprimă solidaritatea cu poporul tunisian în aceste momente  dramatice.

MAE  afirmă deplina sa susţinere pentru eforturile autorităţilor de la Tunis în vederea combaterii oricăror manifestări de tip terorist. Totodată, MAE reiterează sprijinul constant pentru parcursul democratic în care poporul tunisian s-a angajat cu fermitate.

Ambasada României la Tunis a întreprins, în regim de urgenţă, demersurile legale pe lângă autoritățile competente tunisiene în vederea obținerii unor informații detaliate cu privire la acest caz, care este în derulare.

Până la acest moment, nu există informații conform cărora printre victime sau în interiorul muzeului s-ar afla și cetățeni români.

Misiunea diplomatică română monitorizează cazul, este în legătură permanentă cu autoritățile locale şi va reveni cu detalii după obținerea unor informaţii suplimentare.

Ambasadorul României la Tunis se afla în momentul atacului în clădirea Parlamentului, aflată în apropierea muzeului. Acesta a fost evacuat în siguranță.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata