Breaking news

Angela Merkel i-a spus lui Putin că referendumul din Crimeea e ilegal

loading...

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel și-a spus duminică președintelui Rusiei, Vladimir Putin, în cadrul unei convorbiri telefonice, că referendumul ce urmează să aibă loc în Crimeea este ilegal.

angela merkel - putinVladimir Putin, a discutat la telefon cu Angela Merkel, cancelarul federal al Germaniei, și David Cameron, premierul Marii Britanii, pe marginea situației din Ucraina și a viitorului referendum din Crimeea, prin care se va decide dacă peninsula se anexează la Rusia. Cancelarul german a spus că referendumul este ilegal și contravine Constituției din Ucraina.

”Cancelarul federal a făcut cunoscută cu fermitate poziția germană, declarând că pretinsul referendum din 16 martie din Crimeea este ilegal. Desfășurarea lui contravine Constituției ucrainene și dreptului internațional”, a declarat purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, Steffen Seibert.

Angela Merkel și-a exprimat regretul că nu s-a făcut niciun progres în constituirea unui grup internațional de contact, ce ar permite găsirea unei politici care să ducă la soluționarea conflictului din Ucraina.

Într-un comunicat ce evocă  convorbirea telefonică dintre Putin și premierul britanic David Cameron, Kremlinul a afirmat că președintele rus a calificat drept ‘legitime’ autoritățile pro-ruse din Crimeea.

Parlamentul pro-rus al Crimeii – republică autonomă din sudul Ucrainei – a votat pe 6 martie, joi în unanimitate pentru intrarea republicii în componența Federației Ruse.

Referendumul a fost stabilit pentru 16 martie. Alegătorii vor fi convocați să răspundă la două întrebări. ‘Prima — Sunteți pentru includerea Crimeii în Federația Rusă ca subiect al federației. A doua — Sunteți pentru revenirea la Constituția Crimeii din 1992?’

În conformitate cu prevederile Constituției Crimeii din 1992, republica este parte a Ucrainei și stabilește cu aceasta relații în baza unor tratate și acorduri.

Ministrul ucrainean al economiei Pavel Șeremeta a declarat joi că referendumul privind statutul Crimeii planificat pentru data de 16 martie de către Consiliul Suprem, parlamentul acestei republici autonome din sudul Ucrainei, este nelegitim, informează Reuters.

Legislativul local din Crimeea, dominat de pro-ruși, i-a cerut joi președintelui Vladimir Putin realipirea Crimeii la Rusia și organizarea unui referendum la 16 martie cu privire la peninsulă pentru validare.

Rusia a avut mereu importante interese în Crimeea. Flota Rusă de la Marea Neagră își are baza în portul Sevastopol, în termenii unui acord semnat cu Kievul, care prevede o prelungire a termenului de închiriere a bazei până în 2035, în schimbul unei reduceri cu 30% a prețului la gaze.

Moscova este dispusă să aloce 1,1 miliarde de ruble (790 de milioane de euro) regiunii autonome Crimeea.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata