Breaking news

Alertă internațională după ce Coreea de Nord a făcut al cincilea test nuclear care a produs un seism puternic

loading...

Coreea de Nord bagă în ședințe de urgență toate cancelariile internaționale după ce vineri postul național de televiziune de la Phenian a anunțat că regimul comunist a efectuat un nou test nuclear. Al cincilea test nuclear care îi confirmă Coreei de Nord capacitatea de a monta o ogivă nucleară pe o rachetă.

test-nuclear-coreea-de-nordAlertă nucleară internațională după ce Coreea de Nord a realizat al cincilea test nuclear.

“Acest test nuclear a confirmat în final structura și caracteristicile specifice unei ogive nucleare care a fost standardizată astfel încât să poată fi montată pe rachete balistice strategice. Testul a ridicat fără nicio îndoială la un alt nivel tehnologia Coreii de Nord de a viza montarea ogivelor nucleare pe rachete balistice”, a declarat agenția oficială nord-coreeană de presă KCNA.

În martie, Kim Jong-Un afirmase că țara sa a reușit să miniaturizeze o ogivă termonucleară care poate echipa o rachetă balistică, ceea ce a fost pus la îndoială de numeroși experți.

Coreea de Nord a mai afirmat că a dezvoltat o rachetă cu rază lungă de acțiune, capabilă să atingă continentul american, fapt tratat cu scepticism de unii experți.

La auzul veștii, Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a condamnat ferm vineri Coreea de Nord pentru ultimul test nuclear şi urmă să înceapă imediat discuţii privind măsurile adecvate de impunere a rezoluţiilor ONU în această privinţă.

Statele Unite şi Japonia, urmate de Franţa, s-au pronunţat pentru noi sancţiuni, mai dure, împotriva Coreei de Nord, care a efectuat vineri dimineaţă cel de-al cincilea sau test nuclear, de amploarea cea mai mare până în prezent. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a calificat testul nord-coreean drept “o provocare” şi a cerut Consiliului de Securitate să reacţioneze corespunzător.

Statele Unite vor colabora cu partenerii lor din ONU pentru a impune “noi sancțiuni” împotriva Coreii de Nord, care a efectuat un al cincilea test nuclear, a avertizat vineri președintele american Barack Obama.

 

Și România a reacționat la testul nuclear din Coreea de Nord, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe.

Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu profundă îngrijorare de anunțul Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) din 9 septembrie 2016 privind efectuarea unui nou test nuclear. Dacă se confirmă, această acţiune reprezintă o gravă încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, prin care s-a solicitat în mod repetat RPDC renunțarea la dezvoltarea armelor de distrugere în masă și programelor balistice, și reprezintă o provocare la adresa păcii şi securităţii în regiune și la nivel global. În calitate de președinte al Comisiei Pregătitoare a Organizației privind interzicerea totală a testelor nucleare, România va continua să monitorizeze cu atenție evoluțiile privind dosarul nuclear nord-coreean și implicațiile sale”, se arată în comunicatul oficial al MAE.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata