Breaking news

Adio aderare România la spațiul Schengen în anul 2013

loading...

Premierul Victor Ponta spune că are informații că una sau două țări din Uniunea Europeană se vor opune aderării României la spațiul Schengen în acest an.

romania schengenAderarea României la Schengen devine pe zi ce trece o misiune tot mai imposibilă. Invitat vineri seară la B1 TV, premierul Victor Ponta a spus că are informații potrivit cărora maxim două țări se vor opune aderării țării noastre la Schengen, la consiliul JAI din 7 martie.

Preşedintele ştie foarte bine politică europeană, cum încep să ştiu acum- şi ştie foarte bine – că decizia care se va lua miercuri privind Schengen-ul nu are legătură cu nimic din ce se întâmplă în România. Are legătură, în cele din urmă, cu modul în care miniştrii de Interne şi anumite guverne văd faţă de propria lor opinie publică această idee răspândită de mass-media europeană, că se ridică Schengen şi o să vină toţi românii şi bulgarii. Nu-i corectă percepţia. Până la urmă, decizia care se va lua miercuri e o decizie politică, este luată de nişte miniştri politici din nişte guverne politice. Aşa încât, scrisoarea dintre noi a fost un joc intern, n-are nicio legătură„, a spus Ponta.

România are semnale că există o mare probabilitate ca aderarea României la spaţiul Schengen să fie din nou amânată, pentru luna octombrie, la solicitarea unei ţări sau a două state.

Întrebat dacă are semnale că e o mare probabilitate în acest sens, premierul a spus că aceleaşi semnale le are şi preşedintele.

Înainte să scrie scrisorea, ştia foarte clar că acea ţară, acele ţări care ne mai amână habar n-au nici cine e Fenechiu, nici cine e doamna Hăineală (…) În primul rând, nu ştie nici preşedintele, nu ştiu nici eu sută la sută că miercuri o să ne amâne din nou. Ştie şi preşedintele, aşa cum ştiu şi eu, cum ştie şi Corlăţean, care este ţara sau ţările care cer amânare. Ştie preşedintele, cum ştiu şi eu că acea ţară sau acele ţări pot în extremis să fie convinse să nu se opună, printr-o decizie politică. Într-adevăr, cumva, preşedintele, furând startul, a zis dacă iese bine, iese bine, bravo; dacă iese prost, ia să zic eu că e din cauza Guvernului”, a afirmat Ponta.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că o eventuală nouă decizie de amânare a aderării României la Schengen la Consiliul JAI de săptămâna viitoare va face ca România să nu mai fie interesată şi doar să aştepte o invitaţie de la UE.

”Care este concluzia? Dacă noi nu vom obţine o decizie corectă, legitimă, (înseamnă – n.r.) faptul că acest proces bazat pe nişte criterii de vechime, pe un Tratat European, nu mai este credibil. Nu mai este credibil, nu mai sunt interesat să fac parte din acest proces. Şi e bine de reţinut. (…) Aşa cum am trăit fără Schengen, putem să trăim în continuare. Prezentăm, scoatem paşaportul, companiile, inclusiv cele occidentale, vor pierde bani şi dacă UE va dori la un moment dat, sau cei care se opun, să invite România, să o facă”, a afirmat Corlăţean, vineri seară, într-o emisiune la Realitatea TV.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata