Breaking news

Acord de pace între SUA și Rusia privind bombardamentele din Siria

loading...

SUA și Rusia au semnat joi seară un acord privind încetarea focului în Siria. Armistițiul ar urma să intre în vigoare în șapte zile.

atac israel in siriaRusia și SUA au căzut de acord, în noaptea de joi spre vineri, la München să pună în aplicare o “încetare a ostilităților” parțială în Siria în termen de o săptămână și asupra unui acces extins al ajutorului umanitar pentru populația civilă, a anunțat secretarul de stat american John Kerry.

“Am convenit asupra unei încetări a ostilităților în întreaga țară într-o săptămână”, a declarat John Kerry.

Accesul la ajutorul umanitar va trebui extins la o serie de orașe. Negocierile inter-siriene ar trebui de asemenea “reluate cât mai curând posibil”, a adăugat Kerry.

Reuniunea celor 17 țări ale Grupului Internațional de Susținere a Siriei de la München a avut de asemenea ca rezultat un acord pentru “accelerarea și extinderea” livrării de ajutor umanitar cât mai curând începând de luni, a mai precizat Kerry.

Kerry, ministrul rus de externe Serghei Lavrov și emisarul ONU Staffan de Mistura au purtat negocieri aproape șase ore cu miniștri de externe europeni și din Orientul Mijlociu înainte de anunțarea încetării ostilităților, cu câteva ore înaintea Conferinței de Securitate de la München.

Reuniunea ISSG a avut loc înaintea discuțiilor de pace programate să fie reluate pe 26 februarie la Geneva.

O încetare a ostilităților în Siria poate avea succes doar dacă Rusia își oprește loviturile aeriene pentru a sprijini înaintarea forțelor guvernamentale siriene împotriva opoziției, a declarat secretarul britanic de externe Philip Hammond.

România salută demersurile recente pentru realizarea unui acord de încetare a focului în Siria

România salută demersurile recente ale comunităţii internaţionale pentru realizarea unui acord de încetare a focului în Siria şi deschiderea culoarelor de acces pentru asistenţa umanitară.

În acest context, ţara noastră va continua să acorde sprijin refugiaţilor sirieni şi statelor din vecinătatea Siriei care adăpostesc refugiaţi. La recenta Conferinţă a donatorilor pentru Siria şi regiune, desfăşurată la Londra în 4 februarie 2016, România a anunţat o contribuţie de 420.000 de euro, pentru anii 2016-2017, destinată în principal refugiaţilor sirieni din Turcia, Iordania şi Liban.

Ţara noastră susţine necesitatea aplicării imediate a Rezoluţiei 2254, aprobată în unanimitate de Consiliul de Securitate al ONU în 18 decembrie 2015 şi care stipulează obligativitatea părţilor implicate în conflict a opri deîndată atacurile asupra populaţiei şi obiectivelor civile şi de a asigura accesul neîngrădit al ajutoarelor umanitare, concomitent cu  ridicarea asediilor asupra localităţilor şi oprirea bombardamentelor asupra cetăţenilor.

Totodată, sprijină activ iniţiativa lansată de Emisarul Special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, privind procesul de consultare politică de la Geneva şi reluarea consultărilor foii de parcurs adoptată în Consiliul de Securitate al ONU.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata