Breaking news

Acord de pace în Ucraina. Opoziția a acceptat planul lui Ianukovici privind alegerile anticipate

loading...

Protestele din Ucraina sunt pe cale să apună. Preşedintele Viktor Ianukovici şi reprezentanţii Opoziţiei au semnat vineri, în prezenţa mediatorilor europeni, un acord care prevede organizarea de alegeri anticipate, formarea unui guvern de uniune națională și revenirea la Constituția din 2004.

acord opozitie putere ucrainaDupă trei zile sângeroase, în urma cărora cel puțin 80 de persoane și-au pierdut viața iar peste 500 au fost grav rănite, Opoziția care reprezintă protestatarii, a bătut palma cu Ianukovici.

Președintele a anunţat vineri un scrutin prezidenţial anticipat. Ianukovici este pregătit şi pentru alte concesii, într-un efort de a reinstaura pacea în ţară, a declarat un consilier al acestuia.

Acordul a fost aprobat de către “Consiliul Maidan”, numele pieţei din centrul Kievului, ocupate de trei luni de către manifestanţi. Vladimir Lukin, trimis la Kiev de Putin, a refuzat să semneze acordul menit să pună capăt violenţelor şi să soluţioneze criza.

Opoziţia a cerut, totodată, ca actualul ministru de Interne Vitali Zaharcenko să nu facă parte din viitorul Guvern, iar procurorul general Viktor Pcionka să fie demis din funcţie.

Cei 67 de agenţi de poliţie capturaţi joi de protestatari, la Kiev, au fost eliberaţi vineri, anunţă biroul de presă al Ministerului ucrainean de Interne, citat de site-ul agenţiei Interfax Ukraine.

Preşedintele Verhovna Rada (Parlament) Volodimir Ribak a semnat o rezoluţie parlamentară care condamnă violenţa în ţară şi interzice o operaţiune antiteroristă declanşată joi seara, relatează agenţia Interfax-Ukraine în pagina electronică. “Rezoluţia Verhovna Rada care condamnă utilizarea violenţei a fost semnată de către preşedintele” Parlamentului, a declarat Volodimir Ribak.

Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a îndemnat vineri Guvernul şi opoziţia din Ucraina “să treacă de la vorbe la fapte” şi să pună în aplicare acordul de ieşire din criză pe care l-au semnat în prezenţa mediatorilor europeni.

Mişcarea radicală Sectorul Dreapta a comunicat că nu are încredere în preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, avertizând că va continua lupta împotriva regimului de la Kiev.

”Ministerul Afacerilor Externe din România salută semnarea Acordului pentru soluţionarea crizei politice de la Kiev. MAE reiterează faptul că dialogul onest, inclusiv şi angajant este unica modalitate de soluţionare durabilă a actualei crize din Ucraina. Semnarea Acordului dintre reprezentanţii puterii şi opoziţiei, urmare medierii troicii ministeriale europene, reprezentând pe Înaltul Reprezentant pentru politică externă şi de vecinătate Catherine Ashton, este un succes datorat implicării active a Uniunii Europene şi a statelor membre pentru ajungerea la un compromis între părţile implicate în criza politică profundă traversată de Ucraina. România, în calitate de stat membru al UE, va continua să se implice activ, în procesul de facilitare a soluţionării depline a crizei. MAE exprimă regretul profund că a fost necesară ajungerea într-o situaţie limită, cu nenumărate victime, care să determine părţile implicate să dialogheze eficient”, se precizează în comunicatul de presă al MAE, remis exclusivNEWS.ro.

MAE consideră că Acordul privind soluţionarea crizei din Ucraina prevede etape bine definite, care vor asigura soluţii pe termen lung şi vor relansa Ucraina pe calea democraţiei şi consolidării statului de drept. Redresarea economiei ucrainene va trebui să fie, de asemenea, una din prioritățile Uniunii Europene, ale SUA, alături de instituţiile financiare internaţionale.

Totodată, MAE exprimă convingerea că implementarea durabila si consecventă a acestuia va asigura stabilitate şi prosperitate poporului ucrainean.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata