Breaking news

96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

loading...

Azi se împlinesc 96 de ani de la adoptarea Declarației de Unire a Basarabiei cu Regatul României. Momentul aniversar va fi marcat prin lansarea de lampioane tricolore, simultan în peste 40 de orașe din cele două țări.

unire basarabia cu romaniaPe 27 martie 1918 la Chişinău, s-a semnat Declarația de Unire a Basarabiei cu țara mamă, România. Numai că Unirea a durat timp de 22 de ani până la 28 iunie 1940 când un ultimatum al guvernului sovietic conform pactului Hitler-Stalin a fost adresat României privind cedarea Basarabiei către Uniunea Sovietică. România a cedat și după 48 de ore Basarabia a fost ocupată de Armata roșie.

”Aniversarea acestui măreţ moment istoric este un prilej de aducere aminte a celor petrecute atunci, a celor care au urmat, dar şi un prilej de a privi, cu încredere, spre viitor. La 96 de ani de la acele momente istorice, Republica Moldova se află în faţa unei alte alegeri pe care o putem considera de asemenea, istorică. Aniversarea evenimentelor petrecute pe 27 martie 1918 la Chişinău are loc într-un context special, atât pentru România, cât şi pentru Republica Moldova. Acum, ca și atunci, aspirațiile sunt legate de integrarea deplină în marea familie europeană. Republica Moldova a fost și este parte a Europei”, spune Ministrul de Externe, Titus Corlățean.

Pentru a marca acest eveniment, platforma unionistă Acțiunea 2012, a organizat o amplă manifestare ce constă în lansarea simultană de lampioane tricolore în peste 40 de orașe din România și Republica Moldova.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata