Breaking news

6,5 milioane euro costă standul României la expoziția din China

loading...

Peste 6,5 milioane de euro a costat standul României la expoziția mondială din China. Aproape 200 de ţări şi organizaţii internaţionale vor participa la Expoziţia Mondială de 184 de zile care se va deschide oficial la Shanghai, în China, pe 1 mai 2010.

marromanescPavilionul României, Greenopolis, se înscrie în această linie: construcţia, realizată în şase luni de o companie chineză, reprezintă un măr verde din care s-a tăiat o felie.  Comisarul român pentru expoziţii mondiale, Ferdinand Nagy, spune că pavilionul românesc, care are la dispoziţie o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, „este cotat în primele 10”.

Construirea a durat şase luni şi a costat aproximativ 2,5 milioane de euro. Aflat în apropierea pavilioanelor Croaţiei, Austriei, Olandei şi Luxemburgului, „Mărul” are pe dinăuntru cinci niveluri.  Vizitatorii (organizatorii români mizează pe şapte milioane de persoane, dintre care cel puţin cinci milioane – chinezi) ar urma să găsească aici săli de expoziţii, panouri, ecrane multimedia, o sală de conferinţe, o scenă în jurul căreia pot sta 2.500 de spectatori şi, nu în ultimul rând, un restaurant cu specific românesc.

Mâncărurile vor fi pregătite de patru bucătari români selectaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar restaurantul va fi manageriat de o firmă locală. Cu alte cuvinte, cei care vor ajunge să ia masa în restaurantul din „Măr” vor mânca bucate româneşti, dar vor fi serviţi de personal chinez, care, teoretic, ar trebui să înveţe să pronunţe cuvinte precum sărmăluţe, mămăligă, ciorbă de burtă sau mititei.

România îşi propune, prin participarea la Expo2010, să se facă remarcată în spaţiul chinezesc pentru a mări exporturile (utilaje, vin etc.) şi pentru a atrage turişti şi investiţii, în special în energie, IT şi infrastructură – e remarcabil faptul că pavilionul românesc a fost construit de chinezi, de la zero, în doar şase luni.

Pentru Bucureşti este important, de asemenea, ca pavilionul să nu fie demolat după închiderea expoziţiei (31 octombrie 2010). Dacă această clădire nu va fi demolată, atunci România va avea, în Shanghai, un sediu important al unui viitor centru de schimburi economice şi culturale, într-unul dintre cele mai interesante oraşe din lume din punct de vedere al afacerilor.

Fiecare ţară participantă are dreptul la o „zi naţională” în cadrul Expoziţiei mondiale. Ziua României va fi pe 29 iulie şi se va termina cu un concert în sala din „Măr”, susţinut de Orchestra Naţională Radio, Corul de Copii Radio, Grigore Leşe şi Damian Drăghici.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata