Breaking news

50 000 de morți în Haiti

loading...

h40-21698477Organizația Internațională a Crucii Roșii estimează, de asemenea, că aproximativ 3 milioane de persoane, adică o treime din polpulație, au fost afectate de teribilul cutremur de marți. Ajutoarele internaționale au început să vină, dar se pare că există o problemă sesizabilă de organizare.

La trei zile după cutremur, este încă destul de greu să se stabilească un bilanț al catastrofei. Conform primelor estimări ale șefului guvernului haitian, ar fi fost vorba despre aproximativ 100. 000 de decedați. Xavier Castellanos, directorul pe continentul american al Federației internaționale a Crucii Roșii, a declarat joi că estimează că între 40 000 și 50 000 de persoane au dispărut în urma catastrofei.

Sunt, de asemenea, o mulțime de răniți grav care se găsesc în spitale, dar și mulți care nu au reușit să ajungă la o clinică sau un centru de îngrijire. Apoximativ 200 000 de familii și-au pierdut casele numai în zona Puerto Principe, cea mai afectată din capitala haitiană.

Viața în Haiti în acest moment se desfașoară între ruine, incendii spontane, cadavre în descompunere ce pot duce la o explozie de epidemii, lipsă de hrană și apă, durere și totuși speranța de a mai găsi ceva sub ruine.

Pe de altă parte, afluxul de ajutoare internaționale se lovește de problemele de logistică. Portul este distrus în mare parte și singura pistă disponibilă în aeroportul Puerto Principe este foarte aglomerată. Mai mult de treizeci de țări participă la acțiunile de ajutorare care au loc în Haiti, iar joi în Puerto Principe se aflau deja opt echipe de căutare a victimelor, aproximativ 260 de persoane cu câini și tone de materiale necesare. Dar aceștia se plâng de faptul că trebuie să lucreze în condiții de totală nesiguranță, autoritățile locale nefiind capabile să le coordoneze eforturile.

Președintele francez, Nicolas Sarkozy, și omologul său, Barack Obama, s-au angajat joi seara să pregătească o conferință internațională pentru reconstruirea insulei Haiti.

Andreea Fekete

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata