Breaking news

Traficul aerian european paralizat de norul de cenușă vulcanică

loading...

Norul de cenușă vulcanică din Islanda a ajuns în România în această dimineaţă, în jurul orei 6:00. Acesta va trece peste partea de nord-vest a ţării, la o altitudine de 6.000 – 10.000 de metri. Nicio aeronavă nu decolează şi nu aterizează de pe cele opt aeroporturi din ţară care au fost închise. Aeronavele care aveau culoar de zbor prin zonele afectate de norul de cenuşă trebuie să facă ocol pentru a ajunge la destinaţie.

norcenusaTraficul aerian în întraga Europă este paralizat, numai puțin de 17.000 de zboruri au fost anulate în Europa și 21000 de zboruri  în întreaga lume, ca urmare a  erupţiei vulcanului din Islanda.

Norul enorm de cenuşă provocat de vulcanul islandez a blocat la sol, joi şi vineri, o mare parte din avioane în nordul Europei, determinând închiderea spaţiilor aeriene ale mai multor ţări. Irlanda, Norvegia, Danemarca, Suedia, Belgia, Olanda şi Finlanda şi-au închis, şi ele, spaţiul aerian. Perturbări semnificative ale traficului aerian sunt şi în Franţa, unde au fost închise 24 de aeroporturi, dar şi în Germania, Polonia şi Spania. Jumătate din cursele transatlantice au fost suspendate. Traficul aerian a fost perturbat şi în România, unde au fost anulate până în acest moment 64 de curse, iar  aproximativ 1.500 de pasageri sunt afectaţi de anularea curselor.

Meteorologii au avertizat că norul de cenuşă, provocat de erupţia vulcanului din Islanda, va persista câteva zile. Norii de cenuşă vulcanică reprezintă un real pericol pentru aviaţie, reducând vizibilitatea, afectând sistemele aeriene de control şi provocând, în ultimă instanţă, defectarea motoarelor aparatelor de zbor.

Potrivit Airbus, zborul printr-un nor de cenuşă ar trebui evitat cu orice preţ. Producătorul de avioane afirmă că se pot produce pagube costisitoare la suprafeţele avionului, la eleroane sau la sistemul de ventilaţie, hidraulic sau electronic. De asemenea, se poate ajunge la blocarea parţială sau completă a pompei de alimentare cu combustibil sau la deteriorarea gravă a performanţei motorului.

Printre cursele anulate în România, se numără şi una cu destinaţia Varşovia, capitala Poloniei, unde preşedintele României, Traian Băsescu, doreşte să participe în cursul weekend-ului la funeraliile anunţate de statul polonez în urma decesului fostului preşedinte, în catastrofa aviatică din Rusia. Aproximativ 80 de avioane, inclusiv “Air Force One”, al preşedintelui SUA Barack Obama, şi aeronava preşedintelui rus Dmitri Medvedev, ar urma să aterizeze, duminică dimineaţă, pe aeroportul regional din Cracovia-Balice (Sud), într-un interval de doar şase ore şi jumătate.

Norul de cenușă vulcanică va ajunge și în vecinătatea nord-vestului teritoriului României.  Deocamdată autorităţile de mediu nu ştiu cu siguranţă dacă va fi sau nu periculos pentru populaţie şi cât de jos va ajunge. Tot ce se cunoaşte în acest moment este că va pune probleme de aviaţie întrucât se aşteaptă să ajungă până la altitudinea 8-10 kilometri.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata