Breaking news

2010 cel mai cald an din istorie

loading...

După o iarnă grea ne așteaptă o vară extrem de  fierbinte,  anul 2010 fiind cel mai cald an  din istorie, așa delcară oamenii de știință. Cercetatorii independenţi de la Institutul naţional de meteorologie (Met Office ) şi NASA, au înregistrat temperaturi aproape record în perioada ianuarie – aprilie iar această tendinţă de creştere ar putea continua pentru restul anului.

canicula_soareJames Hansen, directorul Nasa Goddard Institute for Space Studies (Giss), institut ce monitorizază schimbările climatice la nivel mondial, a declarat: “Media temperaturilor globale în ultimele 12 luni au fost cea mai mare din ultimii 130 de ani.”

“A fost o iarnă rece în Europa, dar, global, perioada ianuarie – martie a fost unul dintre cele mai calde şapte începuturi de an. Există 50% şanse ca acest an să fie cel mai cald înregistrat vreodată”, a spus şi Vicky Pope, directorul pentru schimbare climatică de la Met Office.

Temperatura medie globală se bazează pe măsurători făcute de mii de staţii de monitorizare şi de sateliţi. Aceste măsurători sunt strânse şi analizate independent de Met Office, GISS şi Centrul naţional de date climatice din Carolina de Nord.

Înregistrările GISS arată că din ianuarie până în luna aprilie a acestui an, temperatura globală a fost mai ridicată cu o medie de 0.75C, comparativ cu alte temperaturi de referinţă.

Schimbarea climatică nu este singura cauză suspectată pentru acest fenomen. Cercetările arată că încălzirea este legată şi de o schimbare temporară a curenţilor din Pacific, cunoscută la El Nino, care au determinat oceanul să elibereze cantităţi mari de căldură în atmosferă.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata