Breaking news

22 de ONG-uri pentru drepturile omului cer puterii să respingă legea privind “consilierea” înainte de avort

loading...
0 1

22 de organizaţii nonguvernamentale cer actualei puteri să respingă proiectul de lege prin care se încearcă îngrunarea accesului la dreptul de avort şi manipularea deciziilor personale ale pacientelor.

Propunerea legislativă priveşte înfiinţarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină şi a fost iniţiat de parlamentarii Sulfina Barbu şi Marius Dugulescu, co-semnat de alţi 48 de parlamentari din actuala putere.

Proiectul de lege condiţionează accesul femeilor la serviciile medicale de întrerupere voluntară a sarcinii de participarea la şedinţe de consiliere şi îşi propune, în mod evident, manipularea deciziilor persoanele ale pacientelor, consideră reprezentanţii a 22 de ONG-uri, potrivit unui comunicat de presă remis miercuri.

“Vă supunem atenţiei faptul că, această propunere legislativă numeşte consiliere (ce poate fi oferită de un medic, de un psiholog sau de un asistent social) printre altele, vizionarea de materiale foto şi video şi parcurgerea unui set de informaţii” de natură să manipuleze pacientele.

Propunerea legislativă depusă în martie încalcă solicitările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii adresate statelor, inclusiv României, în sensul în care informaţiile transmise de personalul medical femeilor care solicită întreruperea sarcinii trebuie să fie oferite într-o manieră nediscriminatorie, lipsită de constrângere sau influenţare a deciziei, arată semnatarii solicitării.

“Proiectul Barbu – Dugulescu ignoră aceste obligaţii. Totodată, proiectul de lege încalcă unul din principiile fundamentale ale Legii Drepturilor Pacientului 46/2003, acela că pacientul are dreptul de a lua o decizie de tip medical în absenţa presiunii sau coerciţiunii. Prin introducerea de către acest proiect de lege a consilierii obligatorii, dreptul la informare îşi pierde caracterul de drept, transformându-se în obligaţie căreia pacienta ajunge să nu i se poate sustrage, anulându-i-se practic printr-o lege, dreptul de a decide ea însăşi pentru propria situaţie”, mai spun reprezentanţii societăţii civile.

ONG-urile precizează că, în afara solicitării adresate guvernului, au cerut iniţiatorilor să retragă proiectul de lege, precum şi tuturor parlamentarilor să nu îl susţină.

Cele 22 de organizaţii neguvernamentale care contestă propunerea legislativă sunt ECPI – Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice, IPP – Institutul pentru Politici Publice, CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, SECS – Societatea de Educaţie Sexuală si Contraceptivă, Fundaţia Pro Women, CPSS – Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănǎtate, APFR – Asociaţia de Planificare Familială din România, Filia – Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de gen, Asociaţia Mame pentru Mame, CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent, Fundaţia Tineri pentru Tineri, AnA – Societatea de Analize Feministe, CeRe – Centrul de Resurse pentru Participare Publică, ASUR – Asociaţia Secular-Umanistă din România, Asociaţia FRONT, CED – Centrul Euroregional pentru Democraţie, Romani CRISS – Centru Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii, APADOR – Comitetul Helsinki, CRJ – Centrul de Resurse Juridice, ALEG – Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen, Fundaţia pentru Tineri si Femei şi Liga Pro Europa.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata