Breaking news

Szabolcs Sebestyen: “Visul meu este Olimpiada din 2020!“

loading...

Szabolcs Sebestyen (“Tuşnad Cycling Team”) este un nume tot mai cunoscut printre iubitorii ciclismului autohton. În 2014 a reprezentat România la Campionatul Mondial.

Szabolcs SebestyenDeşi ar putea fi catalogat drept un “late bloomer” în acest sport, Sebestyen – care împlineşte azi 24 de ani – a recuperat puternic şi îşi propune, pe viitor, o “căţărare” la vârful piramidei: titlul de campion naţional şi o participare la Jocurile Olimpice. Un interviu sincer, despre sacrificiile şi împlinirile unui ciclist român.

Reporter: Sebestyen, în primul rând, ce obiective ai pentru acest sezon?

Szabolcs Sebestyen: În acest sezon, pe plan intern, vreau să am o formă bună în Campionatul Naţional, dar şi la Turul Ţinutului Secuiesc. Iar în cursele internaţionale, vreau să prind un loc în primii 20.

Reporter: La Turul Ţinutului Secuiesc, ce şanse ai să termini în top 30-40?

Szabolcs Sebestyen: Nu îmi propun neapărat acest lucru, ci vreau ca, în ultima etapă, să încerc o evadare. Iar până la ultima etapă, voi munci pentru echipă – fiindcă obiectivul, acolo, va fi să câştigăm ca echipă.

Reporter: Eşti deja un veteran al Tușnad Cycling Team. Cum ţi se pare echipa în actualul sezon?

Szabolcs Sebestyen: Venim după doua cantonamente foarte bune și câteva curse de pregatire. Avem o atmosferă foarte bună, fără “bisericuţe”, iar asta este esenţial, este o cheie a succesului. În plus, cu toții avem încredere unul în altul.

Reporter: Eşti încă tânăr. Câţi ani ai de gând să mai practici ciclismul, şi cum îţi vezi evoluţia?

Szabolcs Sebestyen: Îmi doresc să rămân pe acest drum, fiindcă am depus foarte mult efort, şi nu vreau să irosesc ceea ce m-a adus aici. Voi termina în curând Universitatea, dar asta nu va schimba lucrurile, deoarece încerc să aplic ceea ce am învăţat acolo. Deci, vreau să rămân în ciclism cât timp voi simți că evoluez. De la an la an am simţit că am evoluat, şi vreau să ajung şi eu în top. Ştiu că am în mine potenţialul să realizez asta.

“Un calendar competiţional bine structurat este fundamental pentru un ciclist”

Reporter: De ce ar fi nevoie ca să evoluezi – de bani, de curse internaţionale? De ce are nevoie în general un tânăr ciclist român?

Szabolcs Sebestyen: Da, contează şi banii, evident. Dar foarte important este să ai un calendar competiţional bun. Pentru că din curse creşti, înveţi, evoluezi. Şi cred că este extrem de important să ai un calendar competiţional foarte bun. Şi chestiunile mici contează, dar un calendar competiţional bine structurat este fundamental.

Reporter: Ai fost la start în Turul Valenciei. Cum simţi, care este diferenţa între cei din elită şi cei care participă, să spunem, în tururi continentale?

Szabolcs Sebestyen: Este diferenţă și de fizic, și de tactică! La noi, de multe ori este haotic. Deci începem cursa, avem 180 de kilometri de parcurs, şi… atac, atac, doar atac! Iar echipele care sunt primele nu vor să permită evadarea. Pur şi simplu nu se poate. În schimb, la echipele mari, primii 30 de kilometri sunt doar de fugă. Deci am mers într-un ritm constant, perfect, lejer, iar ultimii 40 de kilometri – fugă. Şi atunci am prins evadarea. Ei au şi o experienţă, concurează cu capul. Iar aici, de mai multe ori se întâmplă să vezi acest stil – doar atac-atac, fără a permite evadarea.

“Întâi vreau să ies campion naţional. Apoi, mă gândesc la Olimpiada din 2020”

Reporter: Crezi că ai vreo şansă să ajungi la Jocurile Olimpice cândva?

Szabolcs Sebestyen: (râde) M-aţi prins! Da, am în plan şi asta. Eu am două obiective mari. Am început ciclismul în aprilie 2009, iar în iunie au fost Campionatele Naţionale, care s-au ţinut aproape de casa mea – în Gheorgheni, la 50 de kilometri de mine. Şi, la sosire, am ieșit pe locul 9. Am ajuns cu al doilea grup, şi din grup am câştigat sprintul. Iar asta mi-a dat o emoţie incredibilă, şi o dorinţă să câştig Campionatul Naţional. Deci, primul meu obiectiv este să câştig Campionatul Naţional, iar al doilea este să particip o dată, în cariera mea, la Jocurile Olimpice. Este cea mai mare competiţie pentru un sportiv. Mă gândesc la asta şi, dacă voi rămâne pe acest drum şi voi evolua cum am evoluat şi până acum, sper că în 2020 o să reuşesc.

Reporter: Financiar, cum reuşeşti să te descurci, practicând ciclismul?

Szabolcs Sebestyen: Din ciclism câştigi atât cât să trăieşti. Asta este o problemă. Este și motivul pentru care am făcut o prezentare despre mine şi am mers la firmele din oraşul de lângă localitatea mea, spunându-le ce fac, ce plan am, dar şi că nu vreau să plec din ţară să muncesc undeva. Vreau să rămân aici, să am rezultate, să am şi eu un nume, fiindcă ulterior vreau să îmi fac şi o echipă, probabil. Îmi doresc să rămân în ciclism, acesta este planul meu! Şi pentru el trebuie să am rezultate. Dacă cineva îşi dă copilul în echipa mea, vreau să vină la cineva cu nume. Eu vreau să rămân oricum ar fi în ciclism. După ce mă voi retrage, vreau să fiu ori antrenor, ori să am o echipă. Sper ca, după prezentarea pe care le-am făcut-o, nişte firme o să mă ajute. Asta este păcat în ciclism: faptul că sunt foarte puţini bani, deşi este – în opinia mea – cel mai greu sport. Ar trebui să existe mai mulți bani în ciclism, deoarece este un sport frumos. Problema este că ciclismul nu este la fel de popular ca fotbalul. E nevoie de o strategie şi aici.

Reporter: Ce voiai să devii când erai mic?

Szabolcs Sebestyen: Când eram mic, voiam să conduc un bocart. Apoi, pentru că eram pasionat de Moto GP – am avut şi motocicletă -, mi-am dorit să concurez în motociclism. În 2007 a câştigat Campionatul Mondial [la clasa 125 cc, n.r.] un ungur, Gabor Talmacsi, ceea ce a fost un mare rezultat. Iar în aceeaşi vară în care m-am uitat la Moto GP, m-am uitat şi la Turul Franţei. Iniţial nu am înţeles ce era acolo, dar dacă ai un comentariu bun, asculţi şi îţi dai seama ce tactică există. Contează foarte mult cine comentează.

Reporter: Ce mănânci, de dimineaţa până seara?

Szabolcs Sebestyen: Acum ţin o dietă, pentru că trebuie să slăbesc două kilograme. Dimineaţa, mănânc cereale, ouă, pâine cu seminţe, gem. Apoi fac antrenament. În timpul antrenamentului, mănânc la fiecare 45 de minute. Iar după antrenament, mănânc doar un shake, şi până seara cam atât. Iar în ce priveşte masa de seara, depinde ce fel de antrenament am a doua zi. Dacă este unul greu, mănânc carne. Dacă este ceva lejer, mănânc salată cu ton.

Reporter: Mănânci și pizza?

Szabolcs Sebestyen: (râde) Pizza, nu! Am avut o perioadă în care, timp de 7 zile, am parcurs în fiecare zi peste 100 de kilometri. Iar în ultima zi, i-am spus lui Edi (Eduard Novak, liderul Tușnad Cycling Team, n.r.): “Gata, acum puţină libertate!”.

Reporter: Bere bei?

Szabolcs Sebestyen: Foarte rar, mai ales că are multe calorii. Beau o bere cu prietenii, dar cam atât. Sincer, nici nu îmi este poftă, pentru că acum sunt foarte concentrat la curse. Şi ştiu că, dacă vreau să obţin un rezultat bun, trebuie să fac sacrificii. Pregătirea contează foarte mult. Anul trecut am avut un sezon foarte greu. Şi, în pauza de recuperare de trei săptămâni, de peste iarnă, mi-am zis: “Mănânc ce vreau!”. Aşa că am pus pe mine mult, cam 4 kilograme. În ianuarie trecut am avut 71 de kilograme, iar anul acesta am avut 66. Şi am simţit diferenţa în curse. Este incredibil!

Reporter: Dintre toate locurile unde ai concurat din afară, care te-a impresionat?

Szabolcs Sebestyen: Mi-a plăcut în China, am fost acolo şi este interesant. Dar şi în Rusia este interesant cum concurează ruşii. Ei merg în viteză, blană cum se zice, de la început până la final.

Model pentru copii

Reporter: De unde vine aplecarea ta către sport? Ai avut pe cineva în familie care a practicat sportul?

Szabolcs Sebestyen: (râde) Nu am avut pe nimeni, sunt un deschizător de drumuri!

Reporter: Dar ai avut prieteni care, după ce te-au văzut pe tine, să vrea şi ei?

Szabolcs Sebestyen: Acum am, în satul meu, nişte copii care mă întreabă: “Cum se poate să ajung acolo, cum se poate să fac şi eu sportul acesta?”. Au început oamenii să se mişte către sport. Şi părinţii cred că încep să caute un sport pentru copiii lor. Vedeți bine că trăim într-o lume în care copiii stau “lipiți” de calculator. Când eram eu mic, mereu stăteam afară cu prietenii mei, cu băieţii din stradă și ne jucam. Iar la ora 22, mama venea după mine, să mă caute unde sunt. Acum s-a schimbat situaţia şi cred că, dacă facem echipe, vor fi şi copii interesați, întrucât părinţii vor ca cei mici ai lor să facă sport.

Reporter: Prietena ta este fanul numărul 1…

Szabolcs Sebestyen: Da, este primul meu sprijin. Mă urmăreşte. Însă nu vine la curse. Acolo ne concentrăm 100% pe ce facem.

Reporter: Ca o curiozitate: în ziua de dinaintea cursei, ai vreo superstiţie? Vreun ritual? Asculţi muzică, cum te destresezi?

Szabolcs Sebestyen: Calmul vine cu experienţa. Când am început la nivelul acesta, eram foarte emoţionat, dar cred că este normal, fiindcă trebuie să îţi cunoşti corpul. În primii ani, am avut nişte probleme. De exemplu, în noaptea de dinaintea unor curse importante nu puteam să dorm, sau dimineaţa mergeam de 3-4 ori la toaletă, tot din cauza stresului. Dar acum, după 8 ani – şi 5 ani în echipa continentală – am atâta experienţă încât îmi cunosc corpul, şi nu sunt stresat. Mai mult, încerc să mă motivez urmărind nişte filmuleţe care mie îmi plac foarte mult. Ziua de dinainte este oricum relaxată, avem mai mult timp fiindcă nu avem antrenament – doar puţină plimbare pentru a ne “roda” picioarele. Ce fac, totuși? Îmi scriu, pe o hârtie mică, datele importante ale cursei: unde este căţărare, la câţi kilometri, unde este sprint, apoi o pun pe cadru. Iar în timpul cursei, am ceasul care arată câţi kilometri am parcurs. Când vine dealul, este foarte important să mergi în faţă, să stai în faţă, şi să începi acolo. Cam acesta este ritualul meu.

În iunie îşi dă licenţa în Marketing

Tururile cicliste nu sunt singurele competiţii în care Szabolcs Sebestyen îşi măsoară forţele. Rutierul Tuşnad Cycling Team face un tur de forţă şi în lumea academică, acolo unde este înscris în anul III la – surpriză – Facultatea de Marketing. Luna iunie se anunţă una de foc pentru ciclistul român, care se apropie cu paşi repezi de susţinerea lucrării de licenţă. “Pentru mine educaţia este foarte importantă, fiindcă mă ajută şi în cariera de sportiv”, spune Sebestyen, care când nu concurează sau merge la cursuri, se relaxează tot într-un mod «atletic»: prin jogging sau înot.

Este fan Cancellara, Contador şi Talmacsi

Vorbind despre sportivii care îl inspiră în activitatea lui, Szabolcs Sebestyen compune podiumul fără să stea pe gânduri:”Dintre ciclişti, îmi plac Fabian Cancellara şi Alberto Contador. Contador are un spirit extraordinar de luptă, atacă până la final. Pe lângă ei, mi-a mai plăcut motociclistul de renume mondial Gabor Talmacsi, care a câştigat cu câţiva ani în urmă Campionatul Mondial la clasa 125 cc. Am crescut urmărindu-i isprăvile şi acum, înaintea curselor, mă uit la videoclipuri motivaţionale cu el”.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata