Breaking news

Scandal monstru în atletism. Rusia, acuzată că a falsificat 5000 de probe doping

loading...

Rusia se află în centrul unui scandal de proporții. Este acuzată de Agentia Mondiala Antidoping că ar fi falsificat 5000 de probe doping, cu ajutorul serviciilor secrete și astfel sportivii ruși au cucerit medalii mondiale și olimpice.

sportiva rusiaAgenţia Mondială Antidoping a deschis un dosar de dimensiuni ce se pot dovedi a fi catastrofale pentru sportul din Rusia. Organismul mondial de luptă antidoping a solicitat și ajutorul Interpolului în această investigație care vizează autoritățile din Rusia.

Federaţia Internaţională de Atletism şi sportul din Rusia pot avea grav de suferit în urma acestei anchete ce zguduie din temelii atletismul mondial.

AMA a investigat în ultima perioadă lumea secretă a dopingului şi a pornit o luptă fără precedent împotriva acestui fenomen.

În dosarul numit “Augeas” au început să apară nume şi ţări importante, între care Rusia şi Singapore.

Agenția spune că Rusia și Singapore au manipulat mostrele de dopaj ale sportivilor prin ordin de ministru, iar acoperirea ar fi fost asigurată de serviciul secret FSB.

AMA a notat în raport că FSB a participat la ascunderea testelor pozitive, în timp ce ministrul Vitali Mutko ar fi “dat instrucţiuni directe pentru manipularea probelor”.

“Anchetă a confirmat existenţa unei fraude pe scară largă, prin utilizarea de substanţe dopante şi a metodelor pentru asigurarea victoriei pentru sportivi şi echipe. Cultură înşelăciunii este adânc înrădăcinată – anchetă arată că acceptarea fraudei are loc la toate nivelurile şi este larg răspândită de mult timp. Numeroase declaraţii confirmă faptele de utilizare a substanţelor dopante şi dopajul de sânge în rândul sportivilor ruşi“, se arată în raportul AMA.

Din acest motiv, IAAF ar putea lansa o procedură de aplicare a unor sancţiuni Rusiei.

”Informaţiile relevate de comisia de anchetă independenţa a AMA sunt alarmate. Avem nevoie de timp pentru a le digera şi pentru a le înţelege în cel mai mic detaliu. În acelaşi timp, am cerut Consiliului IAAF să lanseze procedura de sancţiuni”, a spus preşedintele IAAF, Sebastian Coe.

Rusia riscă astfel să fie suspendată de la Jocurile Olimpice din 2016, iar sportivii prinși că s-au dopat, să fie excluși pe viață din atletism.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata