Breaking news

Roxana Bîrcă ar putea fi suspendată pe viață din atletism pentru că s-a dopat

loading...

Roxana Bîrcă riscă suspendarea pe viață din atletism pentru că a fost prinsă dopată la Universiadă. Substanţa la care a fost depistată pozitiv este interzisă şi nu se regăseşte în medicamentul pe care-l sportiva spune că l-ar fi luat.

roxana bircaRoxana Bîrcă, campioană Universitară la 5.000 de metri, a fost depistată pozitiv la Universiada de la Kazan.

Federația Română de Atletism a fost notificată în mod oficial de către Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar, pe 30 august de faptul că Roxana Bîrcă a fost depistată dopată.

În cadrul Universiadei de Vară 2013, care a avut loc în perioada 6-17 iulie la Kazan, Rusia, s-a recoltat proba de urină conform Regulilor anti-doping ale FISU, în data de 11 iulie 2013. Proba a fost oferită de către domnişoara Roxana Elisabeta Bîrcă (ROU), participantă şi câştigătoare a medaliei de aur în proba de 5000 m feminin de la Universiada de Vară 2013. Laboratorul acreditat de AMAD din Moscova, Centrul Anti-Doping a primit proba în data de 12 iulie 2013. Proba a indicat prezenţa 18-nor-17b-hidroximetil-2a, 17a-dimetil-5a-androst-13-en-3-on, metabolit al matasteron”, se arată în informarea oficială a forului Universiadei.

Roxana Bîrcă spune că proba ei de urină a ieșit pozitiv, întrucât ar fi urmat un tratament cu Duphaston recomandat de ginecolog pentru probleme ale ciclului sexual.

Datorită unor dereglări ale ciclului menstrual, la indicaţia medicului ginecolog, de aproximativ patru-cinci ani, folosesc produsul numit DUPHASTON. Tratamentul se efectuează lunar, din a 15-a zi a ciclului, timp de zece zile, câte un comprimat pe zi. Metabolitul respectivului medicament este ceea ce a apărut la controlul efectuat în Rusia. Dacă mă aflam sub tratament cu respectivul produs, îl declaram la controalele anti-doping; mărturie stau formularele de control din anii precedenţi, când proba îmi era prelevată în perioada de 10 zile a tratamentului. Dacă nu, nu era necesară o astfel de declaraţie. La Kazan, mă aflam chiar în prima zi a tratamentului, în a 15-a zi a ciclului menstrual. La controlul anti-doping, probabil sub efectul bucuriei victoriei, pe fondul oboselii, la lista medicamentelor luate în ultima săptămână, am omis să adaug şi medicamentul care face subiectul acestui caz”, a declarat Roxana Bîrcă.

În notoficarea către federație, Oficialii Universiatei întreabă: Dacă există o Scutire de Uz terapeutic (SUT), de care FISU nu a fost informat sau orice alt motiv pentru acest rezultat, vă rugăm să informaţi imediat FISU. Sportiva trebuie informată şi considerată ineligibilă (suspendată) până la analizarea cazului. Sportivul sau reprezentantul acestuia pot fi prezenţi la analiza probei B şi, dacă se solicită acest lucru, vom stabili o dată cu laboratorul din Moscova. Analiza probei B trebuie să fie efecuată până cel târziu vineri, 9 august.

Agenţia Naţională Anti-Doping spune însă faptul că medicamentul luat de Roxanei Bîrcă, nu conține substanțe interzise și că atleta nu avea niciun fel de scutire pentru a urma un anumit tratament.

Duphaston-ul este un medicament care nu conține substanțe cuprinse în Lista Interzisă, prin urmare administrarea lui nu poate conduce la un rezultat pozitiv. Metabolitul de metasteron este un steroid anabolizant exogen, care se află pe lista interzisă”, a declarat directoarea ANAD, Valentina Alexandrescu.

Atleta a fost controlată de Agenție în luna februarie 2013 și rezultatul a fost negativ.

Medicul lotului naţional de atletism, dr. Vasile Oşean, a precizat că: Vom pune la dispoziţia FISU documentele necesare pentru a susţine nevinovăţia atletei Roxana Bîrcă, în acelaşi timp solicitând efectuarea probei B, în speranţa unei soluţionări favorabile a acestui caz.

Președintele Federației Române de Atletism, Ion Sandu, este de partea atletei, declarând că: Până când nu se află şi rezultatul probei B, Roxana Bîrcă este nevinovată.

Surse din cadrul FRA susțin că Roxana Bîrcă este la a doua abatere, putând fi suspendată pe viaţă din activitatea sportivă.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata