Breaking news

Octavian Morariu, ales membru al Comitetului Olimpic Internațional

loading...

După 15 ani de pauză, România are din nou un membru la CIO. Octavian Morariu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a devenit oficial membru al Comitetului Internaţional Olimpic.

octavian morariu - cioOctavian Morariu a fost confirmat ca membru al CIO cu 73 voturi ‘pentru’ şi doar 14 ‘împotrivă’, cu ocazia celei de-a 125-a Sesiuni a aceste organizaţii, desfăşurată la Buenos Aires.

Premierul Victor Ponta l-a felicitat pe Octavian Morariu pentru alegerea lui în boardul CIO, printr-o postare pe facebook: Felicitări lui Octavian Morariu pentru votul de încredere pe care l-a primit la numirea în funcţia de membru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO)! Este o onoare să avem din nou un membru al CIO. În trecut doar prinţul George Ghe. Bibescu, George Alexandro Plagino şi Alexandru Siperco au ocupat o astfel de funcţie.

Preşedintele COSR a devenit astfel cel de-al patrulea român membru al CIO, după prinţul George Ghe. Bibescu, George Alexandro Plagino şi Alexandru Siperco.

Ultimul român membru al CIO, Alexandru Siperco, s-a bucurat de această onoare timp de 43 de ani, din 1955, până la moartea sa, în 1998.

George Ghe. Bibescu, primul român membru al CIO, a făcut parte doi ani din organizaţia olimpică internaţională, din 1899 şi până în 1901, chiar înainte de înfiinţarea forului olimpic naţional, în 1924.

George Alexandro Plagino, primul sportiv român participant la Jocurile Olimpice moderne, la Paris în 1900, a fost ales ca membru CIO în 1908, în cadrul Sesiunii de la Londra, dar a fost retras de autorităţile comuniste în februarie 1948.

Născut pe 7 august 1961, Octavian Morariu este absolvent al Facultăţii de Căi Ferate, Drumuri şi Poduri a Institutului de Construcţii Bucureşti, şef de promoţie 1986, cu diplomă de inginer. Are dublă cetăţenie, română şi franceză. Morariu a fost rugbyst de performanţă şi a ajuns să fie selecţionat în celebra selecţionată multinaţională “The Barbarians”.

A fost preşedinte al Federaţiei Române de Rugby (2001-2003), iar în anii 2003 şi 2004 a deţinut funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Sport. În luna iulie, el a fost ales preşedinte al Federaţiei Europene de Rugby (FIRA-AER).

Octavian Morariu a fost ales pe 15 noiembrie 2004 preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, după care a fost reales în două rânduri. Morariu era vicepreşedinte FIRA-AER din 2004.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata