Breaking news

Ministrul Bănicioiu încurajează sportul pentru combaterea obezității

loading...

Ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu a participat la evenimentul “Minte sănătoasă în corp sănătos. Împreună pentru prevenirea obezităţii infantile”.

mtsEvenimentul a avut ca temă de dezbatere aspecte privind promovarea şi susţinerea unui stil de viaţă sănătos în rândul copiilor şi tinerilor din România prin sport, alimentaţie sănătoasă, conştientizare şi gândire pozitivă.

În cadrul mesei rotunde, ministrul Nicolae Bănicioiu a precizat: Societatea românească merge pe un considerent greşit, de multe ori familia greşeşte, considerând că un copil mai plinuţ este un copil sănătos. Acest stil de viaţă dezechilibrat apare atunci când  alimentaţia nu este controlată, când copilului i se permite să mănânce orice, atât în mediul familial, cât şi în afara acestuia. Deci, accesul către alimentaţia nesănătoasă este facilă şi neîngrădită.

Ministrul Nicolae Bănicioiu a făcut referire în discursul său la faptul că România ocupă locul 3 în clasamentul ţărilor europene în ceea ce priveşte obezitatea infinatilă şi a  menţionat măsurile pe care doreşte să le întreprindă: Lansez în dezbatere publică introducerea unei ore de educaţie sanitară în şcolile din România, care să presupună nu numai educaţie alimentară, ci şi reguli de igiena personală şi de prim ajutor. Aceasta este o propunere pe care noi o vom prezenta în curând, am discutat-o cu ministrul sănătăţii şi rămâne ca anul 2014 să fie anul de implementare. De asemena, o altă propunere este suplimentarea orelor de sport în rândul elevilor în toate ciclurile şcolare.

Prezent la eveniment, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie a afirmat: La ciclul primar am reuşit să găsim o formulă de echilibru, vom aproba planul cadru şi pentru clasele V – VIII şi clasele IX – XII, dar gradual. Am facut calcule pe impact finaciar, pe resurse umane, pe infrastructură, iar în trei, patru ani vom ajunge la un nivel maxim. Lucrăm la un nou mod de a ne raporta la educaţie, din punct de vedere statistic. Baromentru educaţiei nu trebuie să prezinte doar situaţia examenelor, ci nivelul de sănătate, atitudinea elevilor, implicarea lor în activităţile extraşcolare. Educaţia trebuie să aibă un rol important în rândul tinerilor. După cei 12 ani de şcoală, trebuie să fie cetătăţean şi un cetăţean sănătos.

Europarlamentarul Daciana Sârbu a reafirmat în cadrul acestui eveniment importanţa educaţiei în rândul tinerilor: Copiii trebuie educaţi, bagajul acesta de sănătate este un bagaj pentru toată viaţa, o minte sănătoasă înseamnă o completare a unui corp sănătos. Un stil de viaţă sănătos însemnă mişcare şi sport. Practicarea unui sport de performanţă înseamnă sănătate, disciplină, ocuparea timpului liber, educaţie. Toate acestea au un rol în viitorul copiilor. Concret, astăzi, aş vrea să propun să discutăm despre meniurile din grădiniţe. Să îmbunătăţim legea 123/ 2008 şi să oferim nişte recomandări. Am făcut apel Comisiei Europene pentru sănătate, de a schimba ceva în acest domeniu, de a crea o strategie europeană pentru sănătatea copilului. La nivel de legislaţie este sporadic şi lasă reglementarea la latitudinea fiecărui stat membru.

De asemenea, în cadrul evenimentului organizat de Ministerul Tineretului şi Sportului în parteneriat cu Asociaţia SOS Vieţile Copiilor, fostele mari sportive, Andreea Răducan şi Gabriela Szabo şi-au manifestat implicarea în lupta pentru o viaţă sănătoasă şi pentru practicarea sportului în rândul tinerilor.

Printre participanţi, Carmen Boteanu, împreună cu echipa de specialialişti ai proiectului Sanoinov, a prezentat un exemplu de bune practici finanţat din fonduri europene ce îşi propune oferirea în mod gratuit al unui serviciu integrat pentru copii cu probleme de greutate.

loading...
1 Comentariu
  1. omar spune

    Cand reveniti de la casieria Ministerului Tineretului cautati o poza recenta a domnului ministru Banicioiu. EL ESTE OBEZ!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata