Breaking news

Marius Vizer a demisionat din funcţia de preşedinte al SportAccord

loading...

Marius Vizer şi-a anunţat, duminică, demisia din funcţia de preşedinte al SportAccord, cea mai mare organizație care reuneşte federaţiile olimpice şi non-olimpice din lume.

marius vizer - sportacordMarius Vizer și-a dat demisia din funcția de președinte al SportAcord, la doar o lună după ce fusese reales în funcție.

Marius Vizer , care ocupă și postul de președintele Federației Internaționale de Judo, l-a acuzat pe Thomas Bach, președintele CIO că frânează inițiativele federațiilor internaționale și a criticat slaba prezență a acestora din urmă în sânul CIO.

“De când am fost ales la conducerea SportAccord, am încercat regulat să dezvolt o colaborare constructivă cu CIO și cu președintele său Thomas Bach (…). Din nefericire, ea nu a devenit niciodată o realitate”, afirmase Vizer în luna aprilie, după realegerea sa în fruntea SportAccord.

El a reproșat de asemenea CIO că a blocat dezvoltarea unor evenimente multisport și a estimat că Agenda 2020, adoptată de Bach, “nu aduce aproape niciun beneficiu sportului, federațiilor sau sportivilor”.

Imediat după această luare de poziție, 10 federații, printre care cele de atletism, box, scrimă, tir cu arcul, taekwondo, triatlon, hochei și lupte, au părăsit SportAcord.

De obicei, CIO organiza şedinţe ale Comitetului Executiv în timpul întrunirilor SportAccord, însă de această dată nu a mai făcut-o.

CIO a interzis reprezentanţilor oraşelor candidate pentru găzduirea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 să participe la întâlnirea SportAccord.

În scrisoarea de demisie, Vizer a afirmat că de acum încolo se va dedica judo-ului, el fiind preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Judo.

Pe 20 mai 2015, Marius Vizer a trimis președintelui CIO o scrisoare cu 20 de puncte de discuție care vizau reforma sportului mondial:

1. Creşterea veniturilor revenite federaţiilor din fondurile obţinute de CIO de la nivelul actual la 25%. Dintre acestea, cinci procente să meargă direct la federaţiile naţionale.

2. Să se creeze un Fond de Ajutorare a Sportivilor care să fie folosit pentru acordarea de pensii pentru foştii campioni olimpici, după o schemă foarte bine stabilită.

3. Introducerea premiilor în bani pentru sportivi la Olimpiade.

4. Reguli clare, criterii şi principii pentru: a: membrii CIO, b. Sistemul CIO, c. selectarea şi adăugarea unor noi sporturi în Programul Olimpic, d. procesul de recunoaştere pentru toate Federaţiile internaţionale.

5. Independenţă completă a Tribunalului de Arbitraj Sportiv.

6. 50 de procente din canalul Olympic TV să fie deţinute de toate Federaţiile Internaţionale.

7. Eliminarea discriminării faţă de sporturile care nu fac parte din Programul Olimpic.

8. Includerea tuturor sporturilor non-Olimpice în programele de dezvoltare şi acţiunile iniţiate de CIO.

9. Definirea clară a rolurilor şi responsabilităţilor părţilor implicate în Mişcarea Sportivă pentru a organiza corect eforturile pentru realizarea proiectelor.

10. Garantarea de acreditări sau bilete de acces pentru toţi preşedinţii Federaţiilor Naţionale care au sportivi care concurează.

11. Permiterea tuturor Federaţiilor Internaţionale care reprezintă sporturile non-olimpice să îşi prezinte sportul pe care îl reprezintă, înainte şi după fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice, în fiecare oraş olimpic.

12. Apartenenţă la CIO pentru un reprezentant ales de la fiecare Federaţie Internaţională din sporturile olimpice, fără discriminare.

13. Oferirea dreptului pentru preşedinţii Federaţiilor Internaţionale să ofere medalii sportivilor în timpul ceremoniile de prezentare a Jocurilor Olimpice.

14. O mai bună includere a Ministerelor de Sport în mişcarea Olimpică în condiţiile în care acestea sînt un sprijin financiar important pentru mişcarea Olimpică, atît la nivel naţional, cît şi internaţional.

15. Să permită oraşelor candidate la organizarea Jocurilor Olimpice să îşi prezinte programul atît Federaţiilor Internaţionale Olimpice, cît şi celor non-Olimpice. De asemenea, să fie clarificate principiile prin care membrii votanţi să poată vizita oraşele candidate.

16. Reprezentarea în procesul de votare în cadrul CIO să fie făcută corect şi egal pentru toate părţile implicate.

17. Transparenţă completă în ceea ce priveşte consultanţii, salariile şi contractele.

18 Încurajare şi sprijin total pentru evenimentele cu mai multe sporturi incluse, în afara Jocurilor Olimpice, pentru a se creşte gradul de expunere şi şansele pentru toate sporturile, în acelaşi timp cu asiguarea unui model complementar de dezvoltare a jocurilor.

19. Clarificarea punctelor de colaborare în proiectele şi responsabilităţile dintre CIO şi SportAccord.

20. Un protocol public în privinţa tuturor aceste puncte.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata