Breaking news

Joseph Blatter a fost reales președinte al FIFA

loading...

Joseph Blatter a fost reales vineri, pentru a cincea oară consecutiv, în funcția de președinte al Federației Internaționale de Fotbal (FIFA). Elvețianul a profitat de retragerea din cursa electorală a prințului iordanian Ali bin Al Hussein.

Joseph BlatterVineri, la Zurich, în cadrul Congresului FIFA, Joseph Blatter, în vârstă de 79 de ani, aflat în centrul unui scandal uriaș de corupție, în cadrul căruia șase oficial ai forului mondial au fost arestați de FBI, a reușit să-și adjudece cel de-al cincilea mandat consecutiv.

A fost nevoie de două tururi de scrutin pentru alegerea noului președinte al FIFA.

În primul tur, Joseph Blatter a obținut 133 de voturi, în timp ce singurul său contracandidat, prințul Ali bin Al Hussein, a strâns 73 de voturi.

Au fost distribuite 209 buletine, 206 au fost valide, era nevoie de 140 de voturi pentru a fi ales în primul tur.

Însă, înainte de începutul celui de-al doilea tur de scrutin, prințul Ali bin Al Hussein s-a retras.

Astfel că Joseph Blatter a câștigat alegerile pentru cel de-al cincilea mandat în fruntea FIFA, după ce a fost ales prima oară în 1998.

Înainte de vot, Adunarea generală a FIFA a fost întreruptă de o amenințare cu bombă. Incidentul s-a petrecut în pauza de prânz, în sala Congresului unde urmează să aibă alegerile pentru funcția de președinte al FIFA.

Secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, a confirmat primirea unui “apel anonim în legătură cu o alertă cu bombă”.

A fost al doilea incident de vineri, după evacuarea a doi manifestanți pătrunși în sală, care purtau drapelul Palestinei și cereau excluderea Israelului din FIFA.

Blatter a devenit președinte al forului mondial învingându-l în 1998 pe suedezul Lennart Johansson și, deși numeroase critici, venite în special din Europa, i-au mai săpat din autoritate, are în continuare un suport consistent din partea celorlalte cinci confederații, iar realegerea sa pare ca sigură.

Născut pe 10 martie 1936, la Visp, în cantonul elvețian Valais, Blatter a fost fotbalist în perioada 1948-1971 și a evoluat în liga elvețiană de amatori, după care a fost membru în conducerea clubului Xamax Neuchatel, între 1970 și 1975.

Principalul argument al actualului președinte este faptul că a făcut din FIFA un organism bogat, cu fonduri de rezervă în prezent de 1,5 miliarde de dolari și venituri de circa 5 miliarde de dolari pentru Cupa Mondială din 2014.

Realegerea lui Blatter ar putea duce la demisii în lanț la vârful FIFA și la boicotarea Cupei Mondiale din Rusia.

Primul ministru britanic David Cameron a cerut vineri demisia lui Joseph Blatter, președintele FIFA care candidează pentru un al 5-lea mandat la 79 de ani, în timp ce instanța mondială a fotbalului este zguduită de un scandal planetar de corupție.

Angela Merkel și-a manifestat dorința ca ”această corupție să fie stopată, ca transparența să fie restabilită”.

Președintele Federației engleze de fotbal, Greg Dyke, a declarat că țara sa va susține un posibil boicot al Cupei Mondiale din 2018, programată în Rusia, în cazul în care elvețianul Blatter va fi reales vineri în funcția de președinte al FIFA.

Britanicul David Gill, vicepreședintele FIFA, a amenințat că va boicota Comitetul Executiv extraordinar al Federației internaționale, care urmează să se desfășoare sâmbătă, urmând să-și prezinte totodată demisia, dacă Blatter va fi reconfirmat în funcție.

Vicepreședintele FIFA consideră că decizia lui Blatter de a nu demisiona după declanșarea actualului scandal de corupție, reprezintă, din punctul său de vedere, un “indicator al problemei”.

Federațiile europene l-au susținut în alegeri, pe prințul Ali bin Al-Hussein la alegerile pentru președinția FIFA.

Prințul iordanian Ali Bin Al-Hussein și-a axat campania pe ideea “restaurării credibilității FIFA”, amintind mereu de acuzațiile de corupție aduse actualului președinte, Joseph Blatter, contracandidatul său.

Nominalizat de țări precum Anglia, SUA și țara natală, Iordania, prințul în vârstă de 39 de ani a avut sprijinul declarat al președintelui UEFA, Michel Platini, dar și al foștilor candidați, care s-au retras în favoarea lui, fostul internațional portughez Luis Figo și Michael van Praag, președintele federației olandeze. Federația Română de Fotbal, care se declarase inițial susținătoare a lui van Praag, a anunțat că îl va spijini pe Ali Bin Al-Hussein.

Născut pe 23 decembrie 1975, la Amman, prințul Ali este fiul fostului rege Hussein și al reginei Alia, care au murit într-un accident de elicopter în 1977.

Din 1999 a fost președinte al Federației Iordaniene de Fotbal, în 2000 a fost ales președinte al Asociației federațiilor din Asia de Vest, pe care a fondat-o, iar din 2011 este vicepreședinte al FIFA pentru Asia, funcție al cărei termen expiră chiar vineri.

După retragerea din cursa electorală, este de așteptat ca prințul iordanian să se retragă definitiv din FIFA.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata