Breaking news

Florenţa Mihai, prima româncă finalistă la Roland Garros, a murit cu un regret în suflet

loading...

Florenţa Mihai, prima finalistă a României la Roland Garros, în anul 1977, a murit miercuri, pe neașteptate, provocând durere în lumea tenisului românesc. Marea campioană şi-a pus amprenta asupra mai multor generaţii de jucătoare, antrenându-le și pe Irina Begu, Irina Spîrlea sau Ruxandra Dragomir. Florența Mihai i-a fost mentor și celebrei Simona Halep, numărul 2 mondial și finalistă la Roland Garros în 2014.

florenta mihai tenisFlorenţa Mihai a jucat două finale la Roland Garros în anul 1977, la simplu şi dublu-mixt, alături de columbianul Ivan Molina, ambele pierdute (2-6, 7-6, 1-6 cu iugoslava Mima Jausovec, respectiv 6-7, 3-6 cu americanii Mary Carillo şi John McEnroe).

La scurt după finalele jucate la Roland Garros, sportivei i-a fost ridicat paşaportul, nemaiputând ieşi din ţară pentru o perioadă de doi ani de zile. Autorităţilor le era teamă că Florenţa se putea căsători în altă ţară, la fel cum a procedat prietena ei Mariana Simionescu, care s-a măritat cu suedezul Bjorn Borg în anul 1980. Scoasă total din ritm, Mihai nu a mai reuşit vreun rezultat notabil în turneele de Grand Slam după anul 1977, lucru care i-a lăsat un gust amar.

Marele regret al finalistei de la Roland Garros a fost că a luat totul ca pe o joacă și a conștientizat prea târziu că putea face mai mult.

Florenţa Mihai a realizat prea târziu că putea scrie istorie în tenis, dar dorinţa ei de a creea spectacol i-a modelat tenisul într-un fel nerecomandat de antrenori. A jucat prea fantezist şi a pus magia cu racheta de lemn înaintea rezultatelor.

 “Îmi plăcuseră aplauzele, mă distrasem, eram fericită ca disputasem două dintre cele trei finale ale celui mai important turneu pe zgură. Am jucat pentru public şi am pierdut, fireşte! Jucam bine, ştiam toate loviturile, puteam să am o carieră mult mai spectaculoasă, dar luam totul în joacă şi din punctul meu de vedere era o joacă serioasă”, a spus Florenţa, citată de site-ul freejournalist.eu. În epoca romantică a tenisului însă, nu doar deţinătorii de trofee erau campioni, ci şi posesorii de “rachete magice”, declara Florența Mihai.

Florenţa Mihai a continuat să se dedice sportulu alb şi după retragerea din activitatea de jucătoare profesionistă, fiind căpitan nejucător al naţionalei de Fed Cup, timp de 14 ani.

Simona Halep regretă moartea Florenței Mihai și spune că aceasta a învăţat-o să creadă în forţele proprii.

“Florenţa Mihai ne-a făcut să credem că se poate. Că nu trebuie să te naşti într-o ţară dezvoltată ca să ai o şansă în tenis, că te poţi ridica prin voinţă, ambiţie şi perseverenţă. Că merită să îţi păstrezi încrederea, modestia şi să nu renunţi, nici chiar atunci când totul pare pierdut. Pentru toate acestea, generaţiile trecute, prezente şi viitoare îi vor rămâne recunoscătoare. Dumnezeu să o odihnească”, este mesajul postat de Simona Halep pe pagina sa de facebook.

Sever Dron, fost component al Generaţiei de aur din Cupa Davis, a cunoscut-o pe Florenţa Mihai încă de pe vremea în care jucătoarea de tenis făcea primii paşi pe terenurile de zgură ale clubului Dinamo. Fostul antrenor al Virginiei Ruzici a transmis un mesaj prin intermediul ProSport: Florenţa Mihai a fost, mai întâi de toate, o mare jucătoare de tenis, prima din România cu mari rezultate la Roland Garros. Din păcate, mulţi am uitat cât a fost ea de valoroasă şi ne-am amintit mai degrabă de Virginia Ruzici, Mariana Simionescu, Irina Spârlea sau Ruxandra Dragomir. Ca om, ea a fost şi va rămâne în sufletul meu ca o bună coechipiera la Dinamo. În toate acţiunile în care s-a implicat, ea a pus pe primul loc interesul tenisului, al prietenilor, al Federaţiei şi pe locul doi pe cel al ei. Cu toţii ne obişnuisem să o vedem pe Florenţa în jurul terenurilor de tenis. Ea s-a născut pentru tenis şi a trăit pentru tenis până în ultima clipă a vieţii ei.

Irina Begu (25 WTA) a fost antrenată de Florenţa Mihai în trecut, iar jucătoara în vârstă de 25 de ani a fost profund îndurerată de vestea primită miercuri. Irina şi-a exprimat tristeţea printr-o postare pe Facebook: “Inima celei alături de care am cunoscut primul meu mare succes a încetat astăzi să mai bată. A fost un om de o modestie rar întâlnită, care şi-a dedicat toată viaţa sportului alb. Veţi rămâne pentru totdeauna în amintirea mea, doamnna Florenţa! Dumnezeu să vă odihnească în pace”!

Florenţa Mihai s-a stins din viaţă miercuri, la vârsta de 60 de ani, iar fosta jucătoare va rămâne în memoria iubitorilor tenisului ca prima finalistă a României la Roland Garros. Florenţa a disputat două finale în anul 1977, la simplu şi dublu-mixt, alături de columbianul Ivan Molina, ambele pierdute (2-6, 7-6, 1-6 cu iugoslava Mima Jausovec, respectiv 6-7, 3-6 cu americanii Mary Carillo şi John McEnroe).

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata