Breaking news

Carmen Tocală, la seminarul „Don’t fix it” pentru combaterea trucării meciurilor

loading...

Carmen Tocală, fostă șefă a ANS, susține campania națională prin care se dorește descurajarea trucării meciurilor din România. 

carmen tocalaSecretarul de stat pentru activităţile de sport, Emilia Carmen Tocală, a participat luni, la seminarul naţional de prezentare şi dezbatere a proiectului „Don’t fix it”, care face parte din campania de prevenire şi combatere a trucării meciurilor.

Salut iniţiativa Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori, a Federaţiei Române de Fotbal şi a Asociaţiei Organizatorilor de Pariuri din România de a demara un astfel de proiect. România are nevoie de conduită şi integritate. Fair-play-ul, spiritul de competiţie şi echipă se pot nărui din cauza acestui flagel al jocurilor trucate, atât în domeniul fotbalului, cât şi în cazul altor discipline sportive. Comisia Europeană insistă asupra implementării codului de conduită în sport, acesta presupunând o colaborare cu Asociaţia Sportivă de Securitate Europeană şi Asociaţia de Pariuri. Codul face referire la arbitrii, sportivi, antrenori, suporteri, dar şi echipa sportului în ansamblu. Ministerul Tineretului şi Sportului vrea să se alăture acestei iniţiative de prevenţie şi redresare a situaţiei din prezent, pentru ca pariurile sportive să devină o sursă curată de finanţare”, a declarat secretarul de stat Carmen Tocală.

În cadrul dezbaterii, preşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori, Dumitru Costin, a prezentat motivele pentru care este necesară demararea proiectului „Don’t fix it”: Sportul a suferit în ultimii ani agresiuni repetate din partea celor care cred că pot face bani mulţi prin demersuri înafara legii şi nu printr-o participare corectă în competiţii. Acest subiect sensibil a intrat şi pe agenda Uniunii Europene şi a altor organisme de seamă care intră în lupta pentru combaterea corupţiei în fotbal. Seminarul de astăzi se înscrie într-o suită de demersuri finanţate şi susţinute de Comisia Europeană pentru a opri trucarea meciurilor şi pentru a crea un sistem de monitorizare şi luptă împotriva coruperii competiţiilor sportive.

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, a subliniat, de asemenea, importanţa combaterii trucajelor: Este esenţial să avem o legislaţie fermă în această zonă şi sunt convins că în cel mult un an de zile aceasta va fi conturată. Putem paria cinstit şi beneficia de pe urma pariurilor într-un mod corect. Din ce în ce mai multe instituţii se implică în combaterea trucării meciurilor, iar sfatul nostru este ca oricine să anunţe presiunile venite din club, sau din afara clubului pentru că numai aşa putem anihila această catastrofă.

Grupul ţintă al proiectului îl reprezintă fotbaliştii, arbitrii, atrenorii, persoane din administraţia cluburilor, impresari, persoane din administraţia şi conducerea FRF şi Ligii Profesioniste de Fotbal.

Proiectul va fi implementat şi în alte opt ţări din Europa şi anume: Finlanda, Grecia, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Scoţia, Slovenia şi Ungaria.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata