Breaking news

Africa de Sud şi Mexic au terminat la egalitate 1-1 primul meci de la CM de fotbal

loading...

Selecţionatele Africii de Sud şi Mexicului au terminat la egalitate, 1-1, în meciului inaugural al Cupei Mondiale de fotbal din Africa de Sud.

africa-sud-mexic-11Primul meci al CM s-a terminat nedecis, scor 1-1. Mexicanii au început tare partida, primul găzduit de ţară de pe continentul negru. Elevii lui Aguire au fost aproape de deschiderea scorului încă din prima repriză, când Dos Santos a fost lăsat de pasa lui Aguilar singur cu portarul, dar a tras în Khune. Ocaziile importante au curs la poarta sud-africanilor, cu fundaşul dreapta Aguilar şi Dos Santos în rol de regizori.

Selecţionerul Parreira şi-a reaşezat jucătorii din mers, iar meciul s-a mai echilibrat la jumătatea reprizei. Totuşi, ocaziile importante au fost trecute tot în dreptul mexicanilor. Vela reuşeşte însă să bage mingea în poartă, dar zeiţa Fortuna a fost şi de această dată de partea gazdelor, golul fiind anulat pe motiv de off-side. Finalul primei părţi a aparţinut gazdelor, care au ratat în mai multe rânduri.

În partea a doua, sud-africanii au arătat însă o altă faţă. Inspiraţia lui Parreira, care l-a introdus Masilela în locul lui Thwala, a dus la anihilarea unuia dintre cei mai periculoşi jucători mexicani: Aguilar. Astfel, gazdele au avut parte de mai multă linişte şi au putu pleca liniştiţi pe contraatacuri tăioase. Pe zgomotul infernal produs de vuvuzele, Africa de Sud deschide scorul prin Tshabalala, care l-a executat pe Perez cu o torpilă în diagonală. A fost un moment psihologic foarte important în economia meciului, mexicanii acuzând din plin şocul.

Naţionala bafana bafana a mai  bifat câteva ratări mari, însă n-a reuşit să înscrie golul care, probabil, ar fi adus liniştea. Mexic reuşeşte până la urmă să egaleze, în minutul 79, printr-un fundaş de meserie, Marquez, care a reluat din apropierea porţii. Mphela putea aduce însă primele trei puncte pentru Africa de Sud, dar a tras în bară şi meciul s-a terminat nedecis, scor 1-1.

Sud-africanul Siphiwe Tshabalala (55) a marcat primul gol al competiţiei, golul mexicanilor fiind reuşit de Rafael Marquez (79), la capătul unui joc modest, fără ritm şi spectacol.
Meciul inaugural a fost precedat de discursul lui Sepp Blatter, preşedintele FIFA, care a menţionat că spiritul lui Nelson Mandela se află pe stadion, chiar dacă fostul preşedinte sud-african (91 ani) nu a venit la deschidere.

Preşedintele Africii de Sud, Jacob Zuma, a afirmat că ”timpul Africii a sosit”, a explicat absenţa lui Mandela – cauzată de decesul strănepoatei sale – şi a deschis oficial competiţia.

Rezultatul este unul echitabil, între pragmatismul gazdelor şi dominarea teritorială a oaspeţilor.  Celălalt joc al Grupei A, Franţa – Uruguay va avea loc tot vineri, de la ora 21,30, la Cape Town. Africa de Sud va juca al doilea meci pe 16 iunie, cu Uruguay, iar Mexicul va întâlni Franţa pe 17 iunie.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata