Breaking news

Documentarul ce are ca subiect revolta de la Lupeni din 1977, difuzat de TVR 2

loading...

Miercuri, 15 decembrie, de la 20.00, TVR 2 va difuza în cadrul emisiunii DINCOLO DE HARTĂ filmul „Un august negru în Valea Jiului”, realizat de Gabriel Geamănu.

mineriDocumentarul va prezenta, în premieră, mărturii ale unor lideri ai revoltei de la Lupeni, din anul 1977. Minerii Vasile Căilă şi Dumitru Iordache, inginerul-şef de la Lupeni, Eugen Popa, directorul minelor de la Lupeni, Uricani şi Petrila, Nicolae Nicorici, precum şi autorii a trei cărţi despre evenimentele de la Lupeni: Marian Boboc şi Mihai Barbu, vorbesc în film despre acele zile cumplite în care prima mişcare socială s-a tranformat în prima revoltă anticomunistă din România condusă de Ceauşescu. Alături de mărturiile acestora, documentarul foloseşte şi imagini de arhivă ce nu au fost arătate publicului până acum.

Minerii care au condus revolta de la Lupeni ’77 au fost condamnaţi pentru cu totul alte infracţiuni în dosare fabricate de regimul comunist şi Securitate. Repercusiunile au fost înfiorătoare şi destinele multor mineri s-au schimbat în rău pentru totdeauna.

„Un august negru în Valea Jiului” este un film-document al unei mişcări despre care puţini oameni îşi mai amintesc astăzi şi despre care tinerii de azi nici nu au aflat, cu toate că revolta de la Lupeni a reuşit, în premieră, să zdruncine din temelii regimul represiv comunist, considerat până atunci fără fisură.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata