Breaking news

Zilele Melanomului în România

loading...

“Zilele Melanomului” reprezintă o campanie de informare, educare, prevenţie şi depistare a Melanomului /Cancerului de piele. Această campanie este realizată de BeautyMed în parteneriat cu Elos Skin & Laser Center, Fotofinder (sistem profesional pentru depistarea cancerului de piele) şi emisiunea Neatza cu Răzvan şi Dani de la Antena 1.

cancer pielePe durata a 15 zile, în intervalul 1-15 iulie vom oferi în cadrul emisiunii vouchere cu diagnostic gratuit pentru cancerul de piele.

În această campanie se alătură și Dr Carmen Sălăvăstru, Medic Dermatolog la Spitalul Colentina şi Dr Filis Demirgean, Medic Dermatolog la Elos Skin & Laser Center care vor prezenţa riscurile la care ne expunem, patologia, efectele dar şi metode de prevenţie. Pentru mai multe detalii despre campanie accesaţi www.beautymed.ro

Scop
Prevenţia şi educarea asupra riscurilor pe care le implică melanomul (cancerului de piele). În orice stat dezvoltat detectarea timpurie sau în faza incipientă duce la tratarea cu succes a cancerului. În România afli în ultimul stadiu al bolii că suferi de cancer iar şansele de tratament scad dramatic.

Statistici
– anual 60.000 de oameni mor la nivel global din cauza cancerului de piele.
– 32% dintre români nu folosesc creme cu factor de protecţie
– în România apar 2000 cazuri noi/an de cancer de piele

Despre Cancerul de piele

Principala sursă de apariţie a cancerulului de piele este expunerea la soare, mai exact la ultravioletele A şi B. În ultimii zeci de ani gaură din stratul de ozon s-a mărit ceea ce permite ultravioletelor A şi B să pătrundă mult mai repede în atmosfera şi să aibă efecte dăunătoare asupra pielii.
În acest context, în ultimii ani mass-media a început să atragă atenţia din ce în ce mai des asupra creşterii alarmante a numărului de cazuri de cancer de piele.

Cancerul de piele: diferite forme
De departe cea mai cunoscută formă de cancer de piele este melanomul malign. Însă termenul de cancer de piele este o denumire colectivă pentru diferite boli maligne de piele.
Cancerul de piele este o tumoră malignă a celulelor ce alcătuiesc pielea. Există mai multe tipuri de cancer de piele: melanomul malign(afectează melanocitele – celulele responsabile de pigmentul pielii), carcinomul bazo-celular (sunt implicate celelule bazale epidermale), carcinomul spino celular (se dezvoltă din keratinocite) şi carcinomul neuroendocrin alpielii (afectează celulele eliberatoare de hormoni). Melanomul malign este cea mai gravă formă a cancerului de piele şi cea mai puţin întâlnită, dar cu mortalitatea cea mai crescută. Majoritatea cancerelor de piele apar la persoanele vârstnice în zonele corpului expuse la soare sau la persoanele cu un sistem imunitar slăbit. Frecvent, cancerele de piele se dezvoltă la persoanele albe, mai ales la cei cu pielea deschisă şi cu ochii albaştri, decât la cei de culoare neagră. Se pare că factorul declanşator esenţial ar fi o expunere excesivă la soare, mai ales în primii ani de viaţă.

Semnele şi simptomele cancerului de piele
Carcinomul bazo-celular: vasele de sânge mici sunt vizibile la nivelul tumorii; există o zona denivelată unde, de obicei apar cruste şi sângerări;
Carcinomul spino celular: apare pe pielea expusă la soare că o zona bine definită, roşie, îngroşată şi care prezintă descuamare. Ca şi la carcinomul bazo-celular poate apărea ulceratia şi sângerarea;
Melanomul malign: pentru identificarea acestuia există formulă memotehnica ABCDE
– A (asymmetry): leziuni asimetrice ale pielii (formă unei jumătăţi de aluniţă nu se potriveşte cu cealaltă jumătate);
– B (border): marginile neregulate ale leziunilor, crestate, pătate;
– C (colour): coloratie neuniformă;
– D (diameter): diametru nevi pigmentări > 6 mm;
– E (enlargement): mărirea în volum a aluniţei.

Factorii de risc ai cancerului de piele
– Expunerea prelungită la soare sau la lumina ultravioletă, factorii de risc cei mai importanţi pentru producerea cancerului de piele, mai ales în timpul copilăriei (din neatenţie), în cadrul meseriilor în care persoanele trebuie să lucreze afară pe soare sau în timpul activităţilor în aer liber;
– Genetici (mai multe cazuri de cancer de piele în aceeaşi familie);
– Prezenţa nevilor displazici şi a celor pigmentări (aluniţe > 50);
– Expunerea la lumina ultravioletă din saloanele de bronzat este la fel de periculoasă că expunerea la soare;
– Contactul cu substanţe dăunătoare că arsenicul (mineri, fermieri) sau hibrocarburile(din smoală şi diverse uleiuri) pot duce la dezvoltarea carcinomului spino celular;
– Istoric de arsuri mai ales în perioada copilăriei;
– Pielea deschisă la culoare, părul blond sau roşcat şi ochii albaştri, persoanele care mai degrabă se ard decât se bronzează la soare;
– Prezenţa pistruilor la nivelul porţiunii superioare a spatelui;
– Sistem imun deprimat;
– Prezenţa aluniţelor de la naştere mai ales dacă acestea sunt foarte mari (mai mult de 2 cm în diametru);
– Istoric personal de tumoră cutanata;
– Prezenţa altor cancere tip leucemie, limfom;

Diagnosticul cancerului de piele
Dacă o porţiune anormală de piele evocă posibilitatea existenţei unui cancer cutanat, atunci există anumite examene medicale şi teste care pot fi utilizate în scopul de a diagnosticării.

Screening:
Examinarea pielii cu Fotofinder ATBM de către un doctor specialist şi efectuarea unui istoric medical.
Modulul de scanare a corpului cu Fotofinder ATBM face mai mult decât să comparare şi să evaluareze imaginile înainte şi după.Software-ul sistemului compară fotografiile pacientului, evidenţiind astfel analiză zonelor redundante. Odată ce imaginile urmărite sunt salvate, modulul ATBM compară automat toate fotografiile cu imaginile de baza şi încearcă să identifice leziunile noi şi modificate. Leziunile superficiale sunt rapid evidenţiate de utilizator pentru evaluarea sau intervenţia dermatoscopica. Imaginile sunt realizate cu precizie prin intermediul camerei FotoFinder ce oferă o amplificare a acestora mărind de la 20 x la 70x.

Teste de diagnostic:
Biopsia pielii
Este un test bun pentru confirmarea diagnosticului definitiv. Medicul excizează formaţiunile anormale. În cazul în care aria suspectă este prea mare pentru a fi extirpată în întregime, se recoltează doar o proba de ţesut pentru că apoi această să fie analizată la microscop. Biopsia se efectuează cu anestezie locală.

loading...
1 Comentariu
  1. Magdalena Ciuca spune

    Unde ma pot inscrie pentru a primi o verificare gratuite a alunitelor ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata