Breaking news

Vasile Astărăstoae neagă faptul că ar lua 20.000 de euro pe lună

loading...

Doctorul Vasile Astărăstoaie, președinte al Colegiului Medicilor din România, neagă informațiile vehiculate în presă, potrivit cărora, ar încasa lunar, 20.000 de euro.

vasile astarastoaie - baniLa cinci zile de când a fost trimis în judecată pentru conflict de interese, Vasile Asărăstoaie, Preşedintele Colegiului Medicilor din România şi rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa”, din Iaşi, susține că invormațiile cu privire la veniturile lunare realizate de el, sunt exagerate.

În legătură cu sumele vehiculate în mass media ca venituri salariale obținute de mine din toate funcțiile deținute, vreau sa fac următoarele precizări. Nu am obținut niciodată venituri de 20.000 euro pe lună. În 2011 (an la care se face referire), media veniturilor mele din toate funcțiile deținute a fost de 29.529 lei (echivalent 6562 euro). ESTE adevărat că uneori la proiectele europene în care am fost implicat, au venit banii cu întârziere și au existat încasări pentru 7-8 luni odată, însă, în statul de plată, este trecut foarte clar pentru ce luni sunt”, a declarat Vasile Astărăstoaie.

Procurorii precizează, în rechizitoriu, că acesta s-ar fi angajat pe sine însuşi în proiectul european “Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului, cercetării avansate şi expertizei psihiatrice medico-legale” câştigat şi implementat în 2010 de Institutul de Medicină Legală din Iaşi, al cărui director era, la vremea respectivă, prof.dr. Vasile Astărăstoae.

Anchetatorii susţin că pe toată durata celor 36 de luni ale proiectului ar exista un contract de prestări servicii încheiat de prof.dr. Vasile Astărăstoae, în calitate de director IML şi persoană fizică, pentru suma de 180 de lei pe oră, 20 de ore pe săptămână. În rechizitoriu este precizată şi existenţa unui contract individual de muncă în care, având funcţia de manager de proiect, ar fi primit, lunar, 9.087 de lei. Valoarea integrală a proiectului a fost, conform procurorilor, 8,7 milioane de lei.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi ar fi solicitat de la Finanţe fişa fiscală a lui Astărăstoae din perioada în care acesta s-ar face vinovat de conflict de interese, respectiv 2011.

Vasile Astărăstoae ar fi reuşit să ajungă la suma colosată de 20.000 de euro, prin cumularea a nu mai puţin de cinci funcţii publice de conducere, fapt ce a ajuns în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care l-a declarat incompatibil la finele anului 2011.

Veniturile au fost rotunjite cu ajutorul unor contracte de prestări servicii sau de muncă în cadrul unor proiecte europene derulate de instituţiile pe care Astărăstoae le conducea.

În 2011, Vasile Astărăstoae era şef al CMR, al Colegiului Medicilor din Iaşi, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Gr. T Popa” din Iaşi, presedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate şi al Institutului de Medicină Legală (IML) din Iaşi. În acelaşi an în care Astărăstoae ar fi câştigat echivalentul a 134 de salarii minime pe economie (plafonul din 2011 era de 670 de lei pe lună), inspectorii de integritate, dar şi procurorii anticorupţie, porneau un adevărat război împotriva preşedintelui Colegiului Medicilor din România (CMR).

Vasile Astărăstoaie spune că a primit ca drepturi salariale în medie pe lună după cum urmează:

  • 13431 lei de la UMF Iasi
  • 3316 lei de la Colegiul Medicilor din Romania
  • 482 lei de la Colegiul Medicilor Iași
  • 7761 lei de la Institutul de Medicină Legală Iași
  • 139 lei de la Comisia Superioară de Medicină Legală
  • 2011 lei în primul proiect European în care am fost implicat
  • 2389 lei in al doilea proiect European.
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata