Breaking news

Un laser produs de români ajută să economisim o tonă de sânge pe an

loading...

Românii au inventat un laser care face ca în medicină să se economisească circa o tonă de sânge în fiecare an, grație preciziei cu care se operează.

laser sange - mediciCvintall TM 120 este un dispozitiv laser creat de medicul urolog Codruţ Răduţă. Laserul, conceput cu precădere pentru afecţiunile urologice, poate face incizii de mare precizie şi, în acelaşi timp, poate fragmenta pietrele formate la nivelul rinichilor.

Utilizarea acestui tip de dispozitiv medical în timpul intervențiilor medicale, reduce considerabil pierderile de sânge din timpul operației chirurgicale.

Am calculat că doar la nivelul României, pacienţii operaţi de prostată pierd într-un an aproximativ o cisternă de sânge. În plus, fiecare astfel de procedură scurtează cu până la trei zile recuperarea postoperatorie în spital a pacientului“, a spus medicul urolog Codruţ Răduţă, inventatorul laserului, la Antena 3.

Implementarea dispozitivul în sistemul sanitar românesc au putea duce la economii serioase. Este vorba de circa 13,5 milioane de lei anual, numai în cazul operaţiilor de prostată.

Deocamdată autorităţile române nu par foarte interesate astfel că în lod că fie certificat în România, dispozitivul va fi omologat în altă țară.

Dispozitivul medical a fost produs în colaborare cu specialişti de la Institutul de Fizică Atomică, dar şi din străinătate. Laserul ar putea costa între 60 şi 100.000 de euro, adică de două ori mai puţin decât preţul altor lasere similare existente pe piaţă la ora actuală.
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata