Breaking news

Terapie prin muzică

loading...

Muzica nu este doar o formă de distracţie. Fie ea romantică, tristă sau plăcută, muzica ne îmbie sufletul, având deopotrivă rol terapeutic. Este demonstrat faptul că o sonată clasică ne poate scoate dintr-o depresie. Muzica linişteşte, diminuează anxietatea sau pornirile violente.

music Pentru majoritatea, muzica reprezintă un zgomot de fond. Însă trebuie să medităm cu atenţie asupra acestui fapt, şi să ne dăm seama că armoniile sonore au o influenţă extraordinară asupra corpului uman. Putem analiza felul în care ne schimbă sunetele astfel că ori putem vorbi mai uşor în timpul unei audiţii, ori ne îmbunătăţim memoria şi capacitatea de concentrare. Sunetele conţin diferite frecvenţe, fiecare vibrând într-un fel anume. Ele nu reprezintă ceva imaterial. Organismul nostru resimte aceste frecvenţe fără ca măcar noi să ne dăm seama.

Un mod de vindecare alternativă cu sunete, folosită de japonezi, este prin acupunctură, astfel: se aleg puncte de acupunctură asupra cărora se adaugă un diapazon. Vibraţiile acestuia se răsfrâng asupra muşchilor şi fibrelor corpului, creând armonie între energii. Terapeuţii japonezi susţin că această metodă actionează şi asupra persoanelor cu deficienţe de auz. Asta pentru că sunetul nu este trăit în acest caz numai la nivel psihologic şi auditiv, ci el este ‘absorbit’ de întregul corp în profunzime.

Anumite tipuri de muzică ne induc o stare de bine, pe când altele ne obosesc. De exemplu muzica de relaxare este foarte benefică, deoarece vibraţiile creierului răspund natural acestui tip de sunet armonios, de aceea se poate şi adormi pe aceste vibraţii.

În terapia cu sunete, stilul de muzică ce evocă emoţii puternice este utilizat pentru obţinerea introspecţiei, a identificării unor tipare de relaţie şi comportament. Muzica poate fi utilizată în psihanaliză, având deopotrivă scop diagnostic şi terapeutic. Ea are impact asupra emoţiilor şi a interacţiunilor sociale.

Putem face diferite asocieri care să explice efectul anumitor tipuri de muzică asupra corpului uman. O asociere este a ritmului muzical cu bătăile inimii mamei pe care le aude fătul. În acest context, muzica (ritmul de tobe sau flaut) are efect calmant, de eliminare a stresului. De asemenea, creşte nivelul de endorfine (hormonii fericirii) şi de serotonină (substanţă cu efect antidepresiv), şi deci, creşterea imunităţii organismului.

S-a constatat că ascultarea muzicii de la o vârstă foarte tânără, favorizează dezvoltarea circuitelor neuronale. Aşadar, un sfat pentru părinţi: educarea copilului din punct de vedere muzical. Iniţierea copiilor în muzica clasică este foarte benefică. Chiar dacă este vorba de vârste foarte fragede, se pot asculta părţi armonioase, variate şi plăcute. Se pot încerca de asemenea lecţii de balet, pian sau canto, activităţi pe care cei mici le adoră, în acelaşi timp ajutându-i la o dezvoltare sănătoasă din punct de vedere fizic şi psihic.

Nu te da înapoi de la a cânta! Laringele reprezintă punctul de încrucişare esenţial între funcţiile noastre respiratorii, digestive şi cerebrale. Într-un moment de relaxare, exersează vocea pentru a te binedispune.

Genurile muzicale şi stările pe care le generează fiecare.

Muzica clasică: datorită clarităţii, armoniile sunetelor îmbunătăţesc concentrarea şi memoria.

Rockl, Heavy Metal sau Punk: aceste genuri de muzică pot genera stări variate, diferind de la o prsoană la alta. În principal, sunt stiluri care solicită foarte mult sistemul nervos, mai ales ascultate la volum mare.

Muzica de relaxare: aici se numără armoniile tradiţionale din toată lumea, muzica de meditaţie, prelucrări contemporane. Acestea ne ajută să ne redobândim calmul, starea de bine, seninătatea.

Ana Nedelcu

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata