Breaking news

Sarea chinezească, aditivul alimentar care ”prăjește” neuronii

loading...

Glutamatul de sodiu, E621, sau în termeni populari sarea chinezească este un aditiv universal, corector de gust, indispensabil din majoritatea alimentelor, care dă un gust special, miraculos alimentelor în a căror componență intră.

glutamat_monosodic1Aditivul minune, a fost descoperit în 1908, de către un chimist japonez Kikunae Ikeda, care a reușit  izolarea glutamatului de sodiu dintr-o algă marină numită kombu, bogată în acid glutamic, substanţă care amplifică gustul sărat.  Este foarte larg utilizat în industria agroalimentară, pentru că permite reducerea dozelor de condimente şi stimulează apetitul, atât la oameni cât şi la animale.

El se adăugă în produsele alimentare care au nevoie de o îmbunătăţire considerabilă a gustului, amplificând gustul de carne. Odată introdus într-un aliment, glutamatul de sodiu îi îmbunătățește radical gustul, făcându-l delicios, dumnezeisc, irezistibil.

Glutamatul excită papilele gustative, care la rândul lor trimit impulsuri nervoase către creier. Acolo, odată detectat cel de-al 5-lea gust, informația este transmisă mai departe către encefal unde se naște plăcerea, magia celui de-al 5-lea gust: Umami. Îl pierdem la înțărcare, tânjim după el fără să ne dăm seama, dar îl redescoperim în carne, în roșiile coapte și zemoase, în ciuperci, în deliciosul parmezan, în pește și chiar în fructele de mare.

Acest aditiv universal este folosit excesiv, pentru a acoperi toate carenţele produselor, din punctul de vedere al gustului.  Deși este un aditiv extrem de nociv el este aprobat de autorități, iar producătorii din industria alimentară îl utilizaează excesiv pentru a-și vine marfa.

O proporţie considerabilă a oamenilor, aproximativ 25%, este sensibilă la acţiunea glutamatului monosodic. Cele mai frecvente simptome sunt: pierderea memoriei, hiperactivitate, sindromul oboselii cronice, amorţeală, dureri de cap, migrene, agitaţie, iritabilitate, confuzie mintală, ameţeală și chiar  modificări de comportament, depresie, paranoia, sindromul Alzheimer şi boala Parkinson.

Acum 25 de ani, neurologul John W. Olney declarase glutamatul de sodiu ca fiind toxic pentru creier şi pentru alte organe. În Statele Unite, cercetătorii au îngrozit opinia publică atunci când au spus că “monoglutamatul de sodiu prăjește neuronii”. Au făcut experimente de laborator cu celule nervoase peste care au pus celebrul condiment pe ele. Neuronii au reacționat atât de puternic încât și-au dat duhul într-o oră. În organism lucruile nu stau chiar așa de grav, întrucât intervin barierele din sânge care protejează creierul de efectul nociv al glutamatului de sodiu. Însă consumul excesiv de alimente ce conțin aditivul minune, duce la distrugerea ireversibilă a sistemului nervos.

Dacă s-ar interzice folosirea glutamatului  în alimente, companiile alimentare şi farmaceutice ar pierde miliarde de dolari.

loading...
1 Comentariu
  1. Doru spune

    Imi place articolul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata